sourze.se
Foto: Flickr/Gamma Man (CC 2.0)

Foto: Flickr/Gamma Man (CC 2.0) 

Tältläger och tiggare

"Är det verkligen så bedrövligt så inte rumänska staten ansvarar för sina medborgare? Nu är de ju med i EU och har skrivit under intentionen om "de mänskliga rättigheterna"."

Angående tältlägren i Högdalen Stockholms stad som fått besked om rivning de närmaste dagarna och att de stackars romerna som suttit och tiggt på stadens gator och torg för brödfödan i flera års tid ska snarast möjligt skickas hem till Rumänien, men att Stockholms stad är så pass generös så det skall i alla ordnas med tak över huvudet åt dem tills hemresan sker.

Men tak över huvudet borde de ha fått tidigare och hjälpt dessa stackars utsatta människor till drägligt boende och levnadsvillkor. I all synnerhet när det omgående ordnas med både boende, mat, fickpengar och introducerande i de svenska samhället till ensamkommande flyktingbarn"på 18 - 19 år. (När min generation var så gammal hade vi jobbat i flera års tid). För övrigt har "flyktingbarnens" resa hit betalats (som har kostat några sköna tusenlappar) av släktingar som nu kan vänta på besked att komma efter, för familjer ska inte splittras har det sagts.
 
Hörde på Debatt i går kväll 6 februari att det också i bland annat Borås Stadspark finns tältäger där dessa stackars romer (tiggare) har tagit sin tillflykt. I debatten ställdes frågor till en kvinna som kom från ett av tältlägren, om det inte varit bättre att hon stannat kvar i Rumänien hos sina barn? Hon svarade, att då hade inte hennes barn haft möjlighet att gå i skolan och få mat och värme, nu kunde hon skicka pengar till dem genom att hon tiggde här i Sverige. Men kan verkligen tiggeri inbringa så mycket penga kan man fråga sig. Så kom en annan fråga, varför hon inte arbetade istället? Hon svarade att hon var analfabet och aldrig gått i skolan. Är det verkligen så bedrövligt så inte rumänska staten ansvarar för sina medborgare? Nu är de ju med i EU och har skrivit under intentionen om "de mänskliga rättigheterna".

Så handlade det om kvinnan Simone som kom från tältlägret Högdalen och fått missfall, men som sedan fått en sjukhusräkning på 11 000 kronor. Hur dum får man vara? Man kan inte lugga en barskallig. Göran Hägglund kallade nu hit Rumäniens ambassadör Radata Matache som sa att det är varje medborgares ansvar att själv skaffa sig försäkringaskort. Men nu hade det visat sig att Simone var med i databasen och hade således rätt till försäkringsskydd från Rumänska staten. Nu är det dags att vi gemensamt tar ansvar för våra medmänniskor.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2014 12:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: