sourze.se
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU, Pressfoto

Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU, Pressfoto 

Urspårningen ett tecken på systemfel

"Den borgerliga regeringens prioriteringar är mycket märkliga. Samtidigt som Sveriges järnväg är en vital komponent i den svenska exporten står vi oss slätt i internationella jämförelser. Regeringen har burit ansvaret för järnvägen i snart åtta år och kan vara allt annat än nöjda."

Sveriges järnväg befinner sig i ett alarmerande tillstånd, ett faktum som bestyrktes i och med urspårningen mellan Halmstad och Laholm häromdagen. Sverige är utrustat med ett kommunikationssystem som inte fungerar när det är höst, vinter eller vår. Har man riktigt otur fungerar det inte ens när det är sommar. Förseningar och inställda tåg har blivit så vanliga att inte ens större sammanbrott väcker några större rubriker.

Det finns framförallt en anledning till varför det är så illa ställt med vårt lands järnvägar - den borgerliga regeringen. Den saknar nämligen politisk vilja till investeringar. Få känner igen Anders Borgs världsbild när han hävdar att ”vi har överinvesterat i järnvägen”.

För SSU är det en självklarhet att bra järnväg måste finnas i hela landet. Det är en förutsättning om vi vill att människor ska vara rörliga och ges möjlighet att pendla till annan ort. Vill vi se en järnväg värd namnet.

SSU:s kongress fastslog i höstas att Sverige ska byggas samman med väl fungerande järnvägar. Nyinvesteringar och reinvesteringar ska prioriteras och sträckor som är centrala för hållbar godstrafik ska stå i fokus.

Den borgerliga regeringens prioriteringar är mycket märkliga. Samtidigt som Sveriges järnväg är en vital komponent i den svenska exporten står vi oss slätt i internationella jämförelser. Regeringen har burit ansvaret för järnvägen i snart åtta år och kan vara allt annat än nöjda.

Att Sveriges järnväg år efter år eftersatts har kostat industrin och samhället miljarder. Det är ett tillstånd Sverige inte har råd med. Vi behöver en Socialdemokratisk regering som förstår att vi måste agera. 


Om författaren

Författare:
Gabriel Wikström

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2014 16:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: