sourze.se
Ungdomsarbetslöshet i procent, 9 länder 2011. Källa: SCB

Ungdomsarbetslöshet i procent, 9 länder 2011. Källa: SCB 

Ungdomars arbetslöshet kan sänkas om monopolen avskaffas

Att ungdomsarbetslösheten är utbredd råder det inget tvivel om. Precis som vid föregående val kommer jobben bli det här valårets stora debattämne. Frågorna är många. Vissa partier trycker på invandring, andra på utbildning. Ytterligare andra på privatisering eller statligt ägande.

Sedan apoteksmonopolet avskaffades har antalet jobb ökat, framförallt inom läkemedelsindustrin. En annan industri där arbetstillfällena begränsas är dock spelbranschen, där staten fortfarande håller i sitt monopol via Svenska Spel.

Andra aktörer som vill etablera sig på den svenska marknaden blir därför tvingade till att söka sig till andra EU-länder för att utöva sin verksamhet. Ett av dessa är Malta, där det i dagsläget bor närmare 30 000 svenskar som arbetar just inom spelindustrin.

Monopolet hindrar praktiskt konkurrerande företag att etablera sig i Sverige, vilket också leder till att nyexaminerade ungdomar blir tvungna att söka sig till utlandet.

Det finns dock luckor i systemet som har gjort det möjligt för dessa utlandsföretag att ändå arbeta med den svenska marknaden. På TV-kanalerna syns spelbolagen i överflöd. Utlandsjobben inom iGaming växer men inget parti har vågat ta debatten kring problemet.

Att prata och debattera kring ungdomsarbetslösheten genererar inga jobb. Inte heller är sänkta löner ett alternativ för den svenska ungdomen. För att lösa problemet krävs det att politikerna tänker utanför lådan. Detta är något som Sverige har väntat på alldeles för länge.


Om författaren

Författare:
Daniel Azzopardi

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2014 18:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: