sourze.se
Utlokaliserat statligt verk. Foto: Google/Wikipedia

Utlokaliserat statligt verk. Foto: Google/Wikipedia 

Politikerna mot folket

Det är klart att politikerna ibland måste se visionerna för samhället och ligga före folkopinionen, men i stora, avgörande frågor måste man se till att ha folket med sig innan man genomdriver politiska beslut, annars blir det medborgarna som får ta smällarna.

Det är klart att politikerna ibland måste se visionerna för samhället och ligga före folkopinionen i vissa frågor. Annars skulle vi kunna ha folkomröstningar i alla frågor. I stora, avgörande frågor måste man dock se till att man har folket med sig innan man genomdriver politiska beslut. Annars blir det vi medborgare som får ta smällarna.
.
Kommunaliseringen av skolan hade ingen folklig förankring, det var kommunalmännen i riksdagen och HSB (Han som bestämde), Göran Persson, som genomdrev den. Den har varit uppe för desperata åtgärder sedan dess.

Omlokaliseringen av statliga verk var en annan mycket impopulär åtgärd. Älskad bara av den ort som fick de ovilliga statstjänstemännen. Det vill säga de som inte ha någon möjlighet att säga upp sig. Ja, och sedan de riksdagsmän som var förankrade i den kommun som fick verket. Tjugo år efter den stora omflyttningen bor merparten av generaldirektörerna inte på lokaliseringsorten. Till vissa av dessa orter pendlade personalen i åratal.

Kompetensutvecklingsfonderna var en hit hos löntagarna. Riksdagen beslutade om dem och avsatte år efter år miljarder. De som drivit frågorna fick inget gehör hos LO centralt och regeringen genomförde aldrig riksdagsbeslutet som skulle ha gett löntagare ekonomiska möjligheter att sadla om, utbilda sig och byta yrke.

Jag är inte den som har höga förväntningar på det kommande valet, snarare vad politikerna ska kunna hitta på att genomföra. Det är upplagt för kompromisser oavsett vilken koalition som får regeringsansvaret.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2014 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: