sourze.se
Foto: Flickr/arvidr (CC 2.0)

Foto: Flickr/arvidr (CC 2.0) 

Miljonprogrammet ska säljas

Många fastigheter i miljonprogrammen (från 1960- och 1970-talet) ska säljas på den öppna marknaden – bara intresset från köparna finns.

Hur kom miljonprogrammen till?
Det så kallade miljonprogrammet har hyllats men också kritiserats. En jättevolym av billiga lägenheter av tveksam kvalitet producerades på kort tid, dessutom ofta i tråkiga förortsområden med sociala problem som resultat.
Det fanns ett stort behov av bostadsbyggande i stor skala på 60- och 70-talet, men i dag är de flesta nog överens om att miljonprogrammen aldrig skulle genomförts på det sätt som skedde. Kostnaderna blev för höga for staten, genomförandet var ogenomtänkt och dessutom sammanföll projektet i tiden med rivningshysteri av historiskt värdefulla byggnader i stadskärnorna.

Fastigheternas skick
Ett stort problem är att fastigheterna är i behov av omfattande renoveringar samtidigt som kostnaderna för ägandet de närmaste 15-20 åren bedöms vara högt. 650 000 lägenheter byggda i miljonprogrammen behöver under de närmaste 10-15 åren genomgå omfattande renovering, ombyggnad och energieffektivisering. Ett gigantiskt projekt där bl.a, energianvändningen är ofta mer än dubbelt så hög som Boverket tillåter i nybyggda fastigheter.
Ett annat problem är att många av de hyresgäster som bor i miljonprogrammen skulle få det svårt att klara av hyreshöjningarna som skulle krävas för att täcka kostnaderna för renovering.

Friare hyressättning
Fastigheterna I miljonprogrammen kräver stora renoveringar och investeringar för att få en ny livslängd. Här måste regeringen ta ansvar och tillse att de rätta stimulanser finns för de kommunala bostadsbolagen och privata fastighetsägare ska våga göra de nödvändiga investeringarna. Exempel på sådana stimulanser är; statliga kreditgarantier, Rot-avdrag och lägre moms.

Dessutom kan man som vanligt fråga sig var marknadshyrorna tog vägen! Många pratar om bostadsbrist, men ingen agerar I frågan.

Marknadshyror behöver inte vara någon universallösning, men skulle åtminstone leda till ett ökat utbud av hyreslägenheter eftersom det då skulle bli attraktivare att bygga desamma.


Om författaren

Författare:
Kjell Meyer

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2014 22:08

Fakta

Kjell Meyer är entreprenör och bosatt i London. Han arbetar för en rad olika företag med finansiella tjänster. Kjell har drivit egna företag sedan tjugo år. föreslå

Länkar

Länka gärna mitt namn i slutet av artikeln till:
Länk: paysol.se

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: