sourze.se
Erik Bengtzboe, Förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, Foto: pressbild

Erik Bengtzboe, Förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, Foto: pressbild 

Valen 2014 kommer handla om jobben

Valåret 2014 är här. Valåret som kommer gå till historien som det år vi valde väg för Sverige i framtiden. Två vägar finns att välja på; antingen fortsätter vi på Alliansens arbetslinje, eller så viker vi av tillbaka till oppositionens bidragslinje.

Vi vill fortsätta på arbetslinjen. Det är fortfarande många unga som tvingas stå utanför arbetsmarknaden och som inte får möjligheten att ta klivet in. Stelbenta regler, ålderdomliga strukturer och höga kostnader att anställa oss, gör att vi unga inte får chansen att visa upp vad vi kan. Vi vill sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och göra det enklare och billigare att anställa unga, och se till att vi får en arbetsförmedling värd namnet. Arbetslinjen är inte i mål förrän de murarna är rivna och alla, gammal som ung, får chansen att stå på sina egna ben.

Nyligen presenterade IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, sin utvärdering av resultaten av sänkningen av arbetsgivarutgiften för unga som visade att reformen sett till att 10 000 unga har kunnat ta steget in på arbetsmarknaden, med egen lön och allt vad det innebär. Den visar att det fungerar, att priset på att anställa, som skatten innebär, spelar roll för hur många unga man har råd att anställa och vågar chansa på. Vi måste fortsätta sänka trösklarna och kostnaderna för unga för att fler ska få chansen att visa upp vad vi kan på arbetsmarknaden. Genom att fortsätta sänka arbetsgivaravgiften för unga blir det billigare att anställa unga, utan att sänka våra löner.

För många unga är Arbetsförmedlingen den första vägen in till arbetsmarknaden och till det första jobbet. För många gånger fler unga är den tyvärr inte det. En fungerande arbetsförmedling är livsviktigt för ungas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden, då de flesta av oss inte känner hur arbetsmarknaden fungerar eller har de kontakter som många äldre förlitar sig på. Tyvärr är Arbetsförmedlingen idag en ålderdomlig kvarleva och ett av de absolut största hindren som många unga möter på sin väg till jobb. Idag är Arbetsförmedlingen snarare en bromskloss än en mötesplats mellan arbetsgivare och arbetstagare.

År 2003 levererade, enligt Riksrevisionen, arbetsförmedlingen 8,3 jobb per arbetsförmedlare, vilket är mindre än ett per månad. Under 2010 hade den siffran stigit till 9,5 jobb och år 2011 hade den stigit ytterligare till 10,3 jobb. Under dessa år är det många unga som förlorat chansen att bli vuxna på grund av Arbetsförmedlingen.

Dessa katastrofala siffror visar att Arbetsförmedlingen inte är kapabel att genomföra sin mest grundläggande uppgift – att förmedla jobb. Det är dags att vi renodlar Arbetsförmedlingen och låter de sköta diagnosticeringen och myndighetsutövandet och överlåter jobbförmedlandet till proffsen. En av tio får sitt jobb via Arbetsförmedlingen. Genom externa aktörer får istället fyra av tio jobb. Väljer du som arbetslös att gå till en av de hård kritiserade upphandlade tjänsterna, ökar chansen till ett jobb med fyra gånger, vilket är väldigt positivt för den arbetslösa, men katastrofalt dåligt av Arbetsförmedlingen.

Vi måste öppna upp för fler arbetsförmedlare så fler unga kan få chansen att få det stöd de behöver och borde kunna förvänta sig. Låt naturliga arbetsförmedlare ta chansen och förmedla jobb. Fackförbund, branschorganisationer och föreningar är exempel på dessa naturliga arbetsförmedlare med redan upparbetade kontakter med arbetsgivare och en god insyn i hur arbetsmarknaden ser ut i just deras bransch.

Vi måste fortsätta riva hindren in till arbetsmarknaden för unga. Vi måste fortsätta sänka kostnaderna att anställa oss unga så vi får möjligheten att visa upp vad vi kan på ett jobb. Inte göra det dyrare att anställa unga och bygga ut bidragssystem. Om detta kommer valen 2014 handla om, det kan vi lova att vi tänker se till. 


Om författaren

Författare:
Erik Bengtzboe

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2014 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: