sourze.se

2014 - entreprenörens år?

År 2014 kan bli entreprenörens år menar Richard Branson, Virgins grundare. Han är en av LinkedIns få utvalda så kallade LinkedIn Influencers. Hans syn på 2014 för entreprenören är ljus medan andra ser egenföretagandet som en ren överlevnadsstrategi på jobbmarknaden.

Bransons positiva utsikt på 2014 mörkas en aning av karriärskonsult Dan Schawbel som skrivit artikeln ”The Top 10 Workplace Trends For 2014″ i finanstidningen Forbes om trender han ser komma i USA under 2014.

Richard Branson är engelsman. Dan Schawbel är amerikan. Ländernas respektive ekonomier och sociala kulturer påverkar bedömningen av 2014 för entreprenören. Schawbel menar att Obamacare, som tvingar företagare att erbjuda sina anställda dyr sjukförsäkring kommer innebära att dessa företagare slutar anställa och istället börjar hyra in egenföretagare som får betala sjukförsäkringen själva. Det leder till att entreprenörerna kommer att öka i antal och så även konkurrensen mellan dem, men att gå från att vara anställd till att bli enmansentreprenör är ingen lek. Frågan är hur många av dessa nya entreprenörer som är gjorda av rätta virket.

Branson skriver på sin Linkedin-blogg den 11 december 2013: "2014 will be a year of many big ideas, because it will be the year of the entrepreneur". Att fler ska bli sina egna entreprenörer är något som även Sverige verkat för de senaste 10-20 åren. Det har idag blivit ett alternativ och till och med ett nödvändigt sätt för att få jobb. Antingen söker du anställning eller uppdrag direkt eller via en rekryteringsfirma. Du kan sedan fakturera rekryteringsfirman som i sin tur fakturerar uppdragsgivaren, eller du blir anställd hos rekryteringsföretaget som sedan hyr ut dig som en spelare.

"Det här året har vi sett en ökande trend att omfamna entreprenörsskapet som ett positivt sätt att skapa jobb nu och i framtiden. Från att ha varit ett lite smutsigt ord i det förflutna har idag entreprenärsskapet i ökande grad blivit något att fira och uppmuntra, så som det borde vara", skriver Branson.

I Sverige var tidigare beteckningen "egenföretagare" ekvivalent med "förmodligen arbetslös". Idag är respekten bättre. I USA har förmodligen aldrig entreprenören betraktats som en person som är något mindre värd, utan tvärtom. Entreprenören i USA får alltid en dunk i ryggen och de som lyckas får andra att vilja lära av framgången.

Branson har till och med startat "Virgin StartUp" och flera "Branson Centres of Entrepreneurship" i Sydafrika och i "the Carribean". Syftet är att stödja nya entreprenörer, investera genom att bli delägare i de företag som har de bästa affärsidéerna och de starkaste entreprenörerna. Att satsa på entreprenörer blir för Virgin Group en affärsidé i sig.

Branson påpekar hur enkelt det blivit för en enskild person att starta företag, att snabbt och billigt komma igång med marknadsföring tack vare webben. Ett smart litet nystartat företag kan till och med nypa en marknadsdel av ett mycket stort företag.

Ordet entreprenörsskap har transformerats från att vara ett lite fult ord till att vara en av de mest eftertraktade inspirationskällorna att centrera sin karriär runt, skriver Branson på Linkedin.

Så här beskriver Branson ordet entreprenör med sina egna ord.

"As the term has to encompass so many different personalities, businesses and viewpoints, it is only natural that misconceptions crop up. Nevertheless, there are some common traits in entrepreneurs – such as finding “worth in the worthless and possibility in the impossible”

Text: Kjell Meyer (About.me)


Om författaren

Författare:
Kjell Meyer

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2013 12:25

Fakta

Kjell Meyer har 30 års erfarenhet av försäljning av ffa finansiella tjänster. Han har rekryterat och tränat säljare sedan 1990 samt drivit egen konsultverksamhet inom säljutveckling i många år. Kjell Meyer har medverkat vid försäljningen av flera svenska och utländska fotbollsspelare till internationella toppklubbar. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: