sourze.se
Lorentz Tovatt, Språkrör Grön Ungdom

Lorentz Tovatt, Språkrör Grön Ungdom 

Norden bör leda en ”Coalition of the willing” om klimatat

"Trenden är tydlig, det är först när enskilda länder eller grupper av länder väljer att agera som det faktiskt leder till någon skillnad."

Vi har sett att FN och EU inte ger oss de stora globala klimatlösningarna. Därför är det nu dags att ta saken i egna händer och kickstarta den gröna omställningen. De nordiska länderna är bäst lämpade att leda en sådan utveckling.

De internationella klimatförhandlingarna som arrangeras av FN har nu pågått i över 20 år utan nämnvärda resultat. Det senaste förhandlingsspåret, som kommer återupptas om några veckor på klimattoppmötet i Warsawa, leder oss eventuellt till ett svagt avtal först år 2020, flera år för sent om vi ska hinna vända utvecklingen rätt.

Samma situation finns delvis även inom EU. Det som i början verkade vara en bra lösning med utsläppshandel har nu fallerat och priset på att släppa ut ett ton koldioxid motsvarar nu en dagens lunch. Orsaken är tydlig: när många länder behöver kompromissa blir ambitionen ofta låg.

Men det finns goda exempel på länder och regioner som nu går före i den gröna omställningen. Kalifornien har infört ambitiösa stödprogram för utbyggnad av förnybar energi och en väl fungerande utsläppshandel. Tyskland och Danmark följer i samma fotspår. Även Kina investerar nu mer och mer i förnybar energi, utan att vara bundna till något internationellt avtal. Trenden är tydlig, det är först när enskilda länder eller grupper av länder väljer att agera som det faktiskt leder till någon skillnad. Här har de nordiska länderna en stor möjlighet i att leda en sådan utveckling. Och förutsättningarna finns.

Både Danmark och Finland är på väg att införa varsin klimatlag – lagar som över tid tvingar regeringar att agera i klimatfrågan. Storbritannien har redan en liknande lag, och resultatet har blivit minskade utsläpp. Även förutsättningarna i Sverige och Norge är bra. Båda länderna har sedan länge en robust ekonomi och en stor andel förnybar energi. En bra början på en ordentlig grön omställning.

Vi föreslår att Sverige och Norge nu tar vid och antar utmaningen från sina grannländer. Ett första steg är att införa varsin klimatlag och att bygga ut järnvägarna mellan länderna. Men de nordiska länderna bör också institutionalisera sina klimatambitioner. Man bör starta ett ”Coalition of the willing”, ett forum av länder som tydligt markerar att man vill framåt i klimatfrågan. Inom ett sådant forum bör man till exempel ta fram strategier för hur man ska skydda Arktis från giriga oljebolag.

På nästa ministerråd för de nordiska länderna bör klimatfrågan ges högsta prioritet. Om samarbetet skulle lyckas kan de nordiska länderna bli globala förebilder och på så sätt inspirera andra att ta tag i hållbarhetsfrågorna. 


Om författaren

Författare:
Lorentz Tovatt

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2013 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: