sourze.se
Foto: Flickr/jesse.millan (CC 2.0)

Foto: Flickr/jesse.millan (CC 2.0) 

Vi sover för lite

"Finns det överhuvudtaget kvar några människor som är offside och offline?"

Det sägs att den som sover inte syndar. Det betyder att svenska folket de senaste 100 åren troligen har blivit betydligt syndigare. I början av 1900-talet sov svenskarna i genomsnitt 10 tim per dygn. Men nu har vi kommit ner till 6,5 tim. Och det kan man nog kalla en katastrofal utveckling. Nu håller vi alltså i gång 3,5 tim mer och förstör miljön och naturen och slösar med dess resurser.

Den som bär skulden till allt detta är förstås vår nye Gud, Marknaden. Förr i tiden snurrade marknadskarusellen ända till kvällen, men nu snurrar den dygnet runt. Och den gör allt för att vi inte ska somna och sova bort den tid som vi i stället borde ägna oss åt konsumtion och produktion. Ju mindre vi sover, desto mindre klartänkta blir vi och desto mer kan Marknaden manipulera oss.

Om smålänningarna finns en del att säga. De betraktas ju ofta som filosofiska ekonomer, eller möjligen som ekonomiska filosofer. Enligt deras synsätt så ska man inte skaffa sig saker som man inte har nån ”nötta au”. Men har man inte sovit ordentligt så är det lätt hänt att man köper onyttiga saker.

Nu för tiden har människor svårt att koppla av, och måste istället hela tiden vara online och onside. Finns det överhuvudtaget kvar några människor som är offside och offline? Jag börjar tvivla på det. Nu ska även gamla pensionärer jagas ut på fälten och vara med i den ekonomiska hetsjakten.

Nu är det dags att återgå till tiotimmarssömnen. Vilken revolution det skulle innebära att kunna räcka lång näsa åt Marknaden och dess hantlangare. Och så bra för miljön att cykla i lugn och ro i stället för att förpesta luften med dessa bilar. Att knäcka den allsmäktiga Marknaden borde vara ett framtidsmål för alla utsövda och klartänkta medborgare i Sverige. 


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2013 23:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: