sourze.se

Fler dårar borde skriva på Sourze

"William Butt har uppmärksammat alla dårar som skriver och har skrivit inlägg på Sourze. Men de är egentligen alldeles för få och här behöver Sourze snarast nyrekrytera fem dårar som ska söka Sanningen."

Det finns ett ordspråk som lyder: "Av barn och dårar får man veta sanningen". William Butt har uppmärksammat alla dårar som skriver och har skrivit inlägg på Sourze. Men de är egentligen alldeles för få och här behöver Sourze snarast nyrekrytera fem dårar som ska söka Sanningen. Någon har sagt (oklart vem, men troligen före min tid): "Sanningen ska göra eder fria". Det är på tiden att vi börjar söka Sanningen och blir fria människor. Inget kan vara viktigare.

Den viktigaste sanningen gäller självklart Människan. Om henne kan man fastslå en del viktiga saker. Människan är en hel bunt personligheter. Människan är benägen att vara nyckfull och oförutsägbar. Att vara mänsklig betyder ständiga val och omkastning av alla val, och det handlar också om ”människans envisa, inrotade och obotliga originalitet, denna outtömliga källa till oordning.” (Zygmunt Bauman) Det största hotet mot människan kommer från politiska och religiösa knäppskallar som vill införa normer och regler för hur människan ska leva. Oräkneliga människor har hamnat i tvångströjor som de bara med stor svårighet lyckas kränga sig ur. Att hamna i en tvångströja är inte så muntert precis. Det vet jag sen jag såg en strindbergspjäs på Göteborgs Stadsteater för mycket länge sen.

De flesta människor är ofria och vet inte mycket om Sanningen. Ett skräckexempel från nutiden är Syrien. Isak Svensson skrev i SvD den 5 dec ”Etniskt delat Syrien ingen väg till fred”. Det är en djupt pessimistisk prognos för framtiden. Det finns inget hopp. Det skulle vara om man kunde vaccinera alla unga mot religiösa och politiska plågoandar med förutfattade meningar. Det vore värt Nobels fredspris om någon lyckas med att komma på hur man ska göra det rent praktiskt. Men det är nog bara en dåre som kan komma på lösningen. Sant är också att "EN dåre kan fråga mer än TIO visa kan svara". I det ordspråket kan man finna ett litet hopp. Det vore verkligen bra om nån dåre på Sourze kunde få Nobels fredspris.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2013 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: