sourze.se

Edda fångade publiken med sin sköna och väna stämma

En av årets stora svenska filmsuccéer är filmen Monica Z, som under hösten lockat hundratusentals till biograferna och på Konserthuset gavs denna kväll en ”one night only” med musiken från filmen med långfilms- och konserthusdebuterande Edda Magnason i huvudrollen.

Konserthuset i Stockholm är en magisk plats, som det alltid är lika roligt att återvända till, inte minst för de fantastiska Kungliga Filharmonikerna men även för miljön som sådan med den eleganta, välbevarade tjugotalsklassicismen. Här sitter man i pausen i originalmöbler av Carl Malmsten, omgiven av armaturer av Robert Hult, Simon Gate och Edward Hald, intarsior av Ewald Dahlskog och textilier av Elsa Gullberg.

I tisdags kväll var det med extra stor förväntan och nyfikenhet jag begav mig dit. En av årets stora svenska filmsuccéer är filmen Monica Z, som under hösten lockat hundratusentals till biograferna och på Konserthuset gavs denna kväll en ”one night only” med musiken från filmen med långfilms- och konserthusdebuterande Edda Magnason i huvudrollen.

Skivproducenten, kompositören och musikern Peter Nordahl började med att dela med sig av minnesbilder från arbetet med filmen och framtagandet av låtar ur Monicas rika låtskatt. Första set gick i jazzens tecken med de stabila och samspelade jazzgossarna som snyggt la an tonen för kvällens konsert. Alla jazzdyrkare fick verkligen sitt. Edda, som själv föredrar att sjunga Monicas jazziga låtar, inledde med ”It couldn’t happen to you” samt fräcka ”I New York”. Det märktes på publikens reaktioner att den gillade vad de hörde. Dock kunde jag bland åhörarna ana att de gärna sett en del mellansnack från Edda mellan låtarna och kanske några anekdoter och minnen från filminspelningen. Nu var det mest Nordahl som berättade.

Edda framförde under kvällen samtliga låtar ur filmen och några till som inte fick plats. En av dessa pärlor var ”Ack Värmeland”, i ett stiligt 60-tals arrangemang, en annan den tyvärr alltför bortglömda ”Du”, som jag, tillsammans med ”Trubbel” och ”Hit the road Jack!” klassar som kvällens bästa låtar. Vad gäller ”Gröna små äpplen” kan jag dock inte komma ifrån att jag föredrar originalarrangemanget. Vi kommer att både få se och höra mer av Edda i framtiden, det är jag säker på och det gläder mig, för hon är en naturbegåvning.

Monica Z var denna kväll med all säkerhet glad och rörd i sin himmel.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 27 nov 2013 10:20

Fakta

Medverkande: Edda Magnason, musiker ur Kungliga Filharmonikerna samt Jazzensemble
under ledning av Peter Nordahl.
Publik: 1500, fullsatt föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: