sourze.se
Foto: Flickr/Jack Newton (CC 2.0)

Foto: Flickr/Jack Newton (CC 2.0) 

Att slå brett utan att det blir svepande

Det Borgianska moderata svärmbeteendet har smittat av sig på människor som borde stå för verklig frihet, solidaritet och pluralism.

Den vita mannen, det är definitivt den person i demografigrupperna som har mest att stå till svars för i samhället; det finns inte direkt någon anledning att försvara honom som grupp. Ett problem är att vänstern hänger upp sig på honom för ofta; man anser att Reinfeldt är ett större hot för världen än politisk sekterism. Den socialistiska kritiken har på många områden blivit väldigt tunn och identitetspolitik har tagit över. Även om genus och sexualitet är viktigt att prata om kan det leda en bort ifrån att se hela bilden. Det är inte längre en ideologi alla kan relatera till, det är en ideologi för vissa.

Att prioritera bort bredare kärnfrågor till förmån för specifika identitetspolitiska agendor kommer alltid måla in folkrörelser i hörn. För en människa som försöker förtjäna sitt uppehälle i ett allt kyligare samhällsklimat är frågor för enskilda grupper inte prioriterade. Denna världsfrånvändhet är ledsam. Det är lätt att beskylla all samhällelig ineffektiviteten, intolerans och alienation på kapitalismens patriarkala skadeverkningar. Missförstå mig inte, den har sina skadeverkningar. Men när twittervänstern och Schibstedfinansierad nätvänster talar så är det ofta unisont och luddigt svartvitt. Det Borgianska moderata svärmbeteendet har smittat av sig på människor som borde stå för verklig frihet, solidaritet och pluralism.

Lever arbetarklassen, sjuka människor och arbetssökande i en värld där man har tid att studera fransk psykoanalys och filosofi? Läser dessa människor franska filosofter som Foucault? Finns det ens ork att lära sig att förstå radikalfeministisk jargong? På ett sätt är det förståeligt att Sverigedemokratisk populism ter sig mer vettig för vissa. Den är enklare.

Att urskilja konturerna av en internetbaserad internatskola för de som är hippa nog att vara privilegierat pålästa är inte särskilt svårt. Koden att följa är stark bland den unga moderna vänstern, och det är naivt att tro att det bara är på Lundsberg pennalism utövas. En parisiansk maoistisk studentnation kan dock inte få vara sinnebilden för den moderna vänstern. Det är inte ett forum som är öppet för alla; det är en teknokratvänster full av svårtolkad uteslutande jargong.

Att slå brett utan att det blir svepande eller för specifikt är något vänstern misslyckats med de senaste åren, att erkänna det är allt annat än en svaghet. Visst har den vita mannen en hel del att stå till svars för, men han är inte antagonisten som orsakar alla problem. Han är inte det universella svaret på alla frågor. Rasismen, sexismen och klassdiskrimineringen skulle antagligen överleva även utan honom. Därför måste man se bredare.


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2013 08:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Länkar

Jag skriver även på ofrivilligaspasmer.blogspot.se och mngfald.blogspot.se

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: