sourze.se
Kajen i norra hamnen

Kajen i norra hamnen 

Fler bilder
Kyrkklockan vakar över Luleå i vinternatten

Kyrkklockan vakar över Luleå i vinternatten 

The Bishops Arms en av Luleås många pubar

The Bishops Arms en av Luleås många pubar 

Exteriörbild på Luleå Stadshotell

Exteriörbild på Luleå Stadshotell 

Luleås kulturhus

Luleås kulturhus 

Lule by night

Lule by night 

Myshelg i Luleå

"Jag reser gärna norrut, till norrsken och gnistrande snö och den här gången vill jag slå ett slag för Luleå, denna vitala stad där allt man behöver är koncentrerat och överblickbart."

(Foto: Per Sjödahl)

Julen står snart för dörren, julen som skall vara fridfull, men för många innebär veckorna före jul allt annat än julfrid med allt som skall planeras och ordnas. Ibland kan det vara skönt att för ett ögonblick förflytta sig bort från julstressen, byta miljö för att hämta energi utan att för den skull göra avkall på det som är trevligt och som hör julen till; äta julbord i trevlig miljö, göra julklappsinköp och kanske gå på en julshow, en konsert eller teaterföreställning. Jag reser gärna norrut, till norrsken och gnistrande snö och den här gången vill jag slå ett slag för Luleå, denna vitala stad där allt man behöver är koncentrerat och överblickbart. Här finns ett livaktigt centrum men samtidigt ett lugn som genast griper tag i en då man stiger av bussen som tagit dig från flygplatsen eller lämnar järnvägsstationen efter en mysig nattågsfärd.

Stadshotellet, beläget på en lugn del av Storgatan, granne med stadsparken, stadshuset och domkyrkan, och som nu ingår i Elite-kedjan (www.elite.se), är med sina 110 år stadens äldsta och bor man här grips man redan vid anblicken av den imposanta tegelborgen av en mystik och förväntan, som följer med också innanför murarna. Här har mycket Norrbottenhistoria skapats och det är så här ett klassiskt stadshotell skall vara. Här finns en fin balans mellan gammalt och nytt, tradition och förnyelse. Här förvaltar man traditionen utan att för den skull vila på några lagrar. Så kommer exempelvis lobbyn att få ett nytt utseende i början av 2014 men med den kunskap om hotellets värden som finns hos ledningen behöver vänner av hotellet inte vara oroliga. För gäster som är anslutna till SAS Eurobonus-system vill jag passa på att nämna att man sedan en tid tillbaka får poäng på hotellnätter i Elite-kedjan samt det man intar i restaurangen och puben. Detta utöver poängen på Elites eget stamgästprogram.

På Stadshotellet härskar, storleken till trots, en lugn och familjär stämning och detta är mycket den vänliga personalens förtjänst. Det här är ett hotell med en ”hemkänsla” där man gärna dröjer sig kvar länge, om inte på hotellrummet, med gratis Wi-fi och filmkanaler samt sköna sängar, eller i det intilliggande gymmet, med vilket hotellet samarbetar, så kanske i puben The Bishops Arms, det i år tjugoårsjubilerande pubkonceptet som numera finns på många Elite-hotell runt om i landet. Här slinker man in för en öl eller en enklare matbit i en ombonad och stämningsfull miljö. Vill man äta middag eller lunch finns inom hotellets väggar även restaurang Tallkotten med såväl norrbottniska som italienska smaker. Menyn byts tre gånger per år och rymmer fem rätter vardera av för-, varm- och efterrätter, något som borgar för den goda kvaliteten på såväl råvaror som tillagning. På Tallkotten serveras även ett klassiskt julbord, i år komponerat av ingen mindre än stjärnkocken Melker Andersson. Julbordet hade inte haft sin premiär när jag bodde på hotellet senast men jag avnjöt en utsökt middag på Tallkotten (www.tallkotten.se). Då jag är i Norrbotten passar jag alltid på att äta rätter med lokal anknytning, denna gång blev det ren och Kalixlöjrom. Det är sällan ren smakar så gott som på plats. Den var stekt till perfektion och så mör att den smalt påt tungan. Tillbehören var en utsökt mandelpotatispuré och sky från köttet. Löjrommen serverades på toast.

Hotellets läge är idealiskt såväl för affärsresenären som för helgturisten med sin närhet till allmänna kommunikationer, butiker och kulturella institutioner som Norrbottensteatern (www.norrbottensteatern.se) och Kulturens Hus. På den förstnämnda spelas under december bland annat Carin Mannheimers succékomedi I sista minuten samt Att döda ett tivoli, fritt efter Fjodor Dostojevskijs Brott och straff. På andra sidan viken, i Kulurens Hus, kan man välja mellan en lång rad evenemang och framträdanden av exempelvis Luleå symfoniorkester, Norrbotten Big Band och, inte minst, flera julkonserter, bland annat med Kalle Moreaus, Sanna Nielsen och Orsa spelmän, Christer Sjögren, Anders Ekborg och Roger Pontare.

Vill man äta en bit före föreställningen, eller för all del slinka in för lunch eller ett glas vin, finns i samma byggnad som Norrbottensteatern vid Norra Hamnen Hemma Gastro Matbar (www.hemmagastronomi.se) med ett brett utbud av mellanrätter. Här kan man bland annat beställa in skaldjursplatå eller en ost- och charktallrik. Vill man inte äta kan man botanisera i restaurangens deli med ett stort sortiment av närproducerade livsmedel, kött såväl som fisk, ost, bröd, marmelader, safter och juicer, exempelvis blåbärs- och lingonnektar.

Vill man göra en avstickare utanför staden är ett besök i Gammelstad ett måste, denna unika kyrkstad med cirka 400 röd små trähus grupperade kring Norrlands största medeltidskyrka och som sedan flera år tillbaka är uppsatt på Unescos världsarvslista. Här kan man under december uppleva den levande julkalendern. Varje dag öppnas en fönsterlucka av en kulturpersonlighet. Den 7-8 december är det traditionell julmarknad med sagovandring och julspel i Hägnan. Vill man ta sig ut i Luleås vackra skärgård kan Jopikgården på Hindersön vara ett tänkbart mål. På helgerna har det trevliga kaféet öppet. Här ute är det magiskt vinterid med den rena vita snön och den friska luften. När isen lagt sig tar man sig ut hit på skidor, skoter eller bil längs en åtta kilometer lång isväg (bara detta en upplevelse) och väl framme kan den äventyrlige exempelvis åka på hundspannsfärd som avslutas med våfflor, mackor, varm choklad och hemgravad lax i en kåta.
Min sista kväll i Luleå passade jag på att göra ett återbesök på restaurang CG (www.restaurangcg.se), ett stjärnskott på Luleås kroghimmel som slog upp portarna för drygt ett år sedan. Restaurangen är belägen endast ett stenkast från Stadshotellet och har öppet måndag till lördag. Bordsreservation rekommenderas. Cg erbjuder en ambitiös vinmeny, många på glas, samt fina drinkar, och finns inte drinken på menyn, så fixar barmästaren denna utan problem. Cg’s främsta tillgång är hur de presenterar köttet för sina gäster. Restaurangen visar stor respekt för köttet och hur det skall tillagas. Senast jag var där tog jag en av Cg’s prisvärda trerättersmenyer med hummersoppa till förrätt, oxfilé till varmrätt och hjortronmylta och glass till dessert. Maten och servicen är femstjärnig och det kanske bara är en tidsfråga innan Norrbotten får sin första Michelinstjärna.

Luleå är en behändig stad med, som nämndes tidigare, korta avstånd, vilket innebär att man hinner med mycket även under ett förhållandevis kort besök. Det är ändå med en känsla av att det finns så mycket kvar att upptäcka och uppleva som man lämnar staden. Hit återvänder man gärna. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2013 16:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: