sourze.se
Pool med utsikt på Hotell Corinthias Apollo Day Spa.

Pool med utsikt på Hotell Corinthias Apollo Day Spa. 

Fler bilder
En av V Zátisís konstnärliga desserter

En av V Zátisís konstnärliga desserter 

En av Prags många fina husfasader

En av Prags många fina husfasader 

Art nouveaudrömmen Obecní dum

Art nouveaudrömmen Obecní dum 

Jag med stjärnkocken på CottoCrudo

Jag med stjärnkocken på CottoCrudo 

Hotell Corinthia är med sina 25 våningar ett av Prags moderna landmärken

Hotell Corinthia är med sina 25 våningar ett av Prags moderna landmärken 

Prag – en kulinarisk och arkitektonisk utflykt

"Ju mer jag ser av och får höra om Prag desto större blir min kärlek till staden. Istället för att bli mätt på upplevelser växer mitt intresse."

(Foto: Per Sjödahl)

Det finns platser som man känner att det räcker att ha besökt en gång och sedan finns det platser som man aldrig blir mätt på. För min del är Prag en sådan (www.czechtourism.com). Det har hunnit bli många besök sedan början av 1990-talet men fortfarande är Prag en stad som jag med glädje och förväntan återvänder till. Att sätta fingret på vad det är som lockar är svårt att göra men det är en kombination av den rika historien, den variationsrika arkitekturen, skönheten, mystiken och – inte minst – maten. På senare år har jag upptäckt en rad restauranger som, för att använda det kanske slitna uttrycket, är värda en resa i sig. Jag skall här presentera tre, nämligen V Zátisí, Bellevue (www.zatisigroup.cz) samt CottoCrudo (www.cottocrudo.cz), inrymt i Four Season’s Hotel.

V Zátisí är beläget vid det lilla idylliska Betlémské námestí. Staromestske námestí, Gamla stadens torg, och de livliga gatorna som leder fram till Karlsbron ligger inte långt borta men hit hittar inte riktigt de stora turistströmmarna. Redan ute på torget försätts man i en behaglig, lugn sinnesstämning, som sedan förstärks när man kommit in på restaurangen, där inredning, mattor och färger inbjuder till ro. En bra förutsättning för att kunna njuta av den matupplevelse som väntar. Här känner man sig genast omhändertagen av den observanta, kunniga, effektiva men även diskreta personalen. Inredningen är avskalad sober och har sett likadan ut sedan jag var här första gången. Igenkänningsfaktorn är hög och det känns som att komma hem. Servitören, eller snarare den biträdande restaurangchefen, som tar hand om mig, har arbetat på restaurangen i många år och har samma fina kunskaper kring vinerna som den bästa sommelier. Som aperitif rekommenderar han ett suveränt läskande och aptitretande gott mousserande tjeckiskt vin, som med brödet som sattes på bordet smakade ypperligt.

Restaurangen gästspelar ofta med mästerkockar, både inhemska och utländska, och har även modifierat sin meny till att även innehålla indiska rätter och indiska influenser. V Zátisí har mycket prisvärda menyer där man fritt kan välja tre rätter från den ordinarie menyn samt tillhörande vinpaket. Jag har hittills endast ätit lunch på V Zátisí, så också den här gången. Jag inledde med en indisk tomat- och linssoppa som var perfekt i konstistensen med en fräsch smak av tomater och med ett sting av indiska kryddor. Jag har sedan jag besökte restaurangen första gången varit imponerad av personalens råd när det gäller att kombinera vin med mat. Vinpaketen som erbjuds passar maten perfekt. Till ovan nämnda soppa drack jag ett utsökt vitt tjeckiskt vin gjort på 100 procent chardonnay. Varmrätten var svår att välja men jag fastnade slutligen för dagens fisk, som var marulk. Detta visade sig vara ett utmärkt val. Fisken var fulländad i sin spänstighet och sin milda kryddning och grönsakerna till perfektion tillagade. Jag har tidigare alltid valt restaurangens dessert sampler, så även denna gång. Nu innehöll den smaker som choklad, pistage, vanilj och mycket annat gott. Till desserten beställde jag tre små glas tjeckiskt dessertvin, som jag verkligen kan rekommendera. Sammantaget en oförglömlig lunch och jag är fortsatt imponerad av den höga kvaliteten som restaurangen aldrig tummar på.
V Zátizí ingår i Zátizí Group som även rymmer Bellevue, attraktivt beläget på Smetanovo nábrezí, ett stenkast från Karlsbron och med den klassiska utsikten mot den västra stranden, ”Lillsidan” med Pragborgen, S:t Vituskatedralen och Strahovklostrets tornspiror utanför fönstren. Bellevue gör verkligen skäl för namnet. Går man hit för middag på kvällen, när mörkret lagt sig och fasadbelysningen tänts på de historiska byggnaderna på andra sidan floden, griper genast en magisk stämning omkring sig. Inredningen på Bellevue är elegant sparsmakad. Här är det maten som står i fokus. Servicen är oklanderlig, servisen är flertalig och observant och man behöver aldrig vänta länge om man har en fråga eller ett önskemål. Trots att det är vardagskväll när jag är där är restaurangen full. Klientelet är blandat, men alla verkar uppskatta maten och kockarnas skicklighet. I likhet med V Zátizí har även Bellevue återkommande gästspel, dock inte denna kväll, som för min del, efter en delikat inledande amuse, började med en bländande fräsch och god marinerad tonfisk med ett delikat tjeckiskt vitt vin därtill. Tjeckiska viner är över lag av bra kvalitet, dock är de vita ännu så länge bättre än de röda. Till varmrätten tog jag återigen fisk, denna gång nordatlantisk vildodlad torsk med korianderkryddad tagliatelle, härligt krispiga säsongsgrönsaker med en sprudlande champagnesås smaksatt med passionsfrukt, sötma och syra i excellent symbios. Jag sköljde sedan ner rätten med en lokalt odlad Pinot Gris. Avslutnigen blev en ljuvlig créme brulée, smaksatt med vanilj, stjärnanis, mangokräm och kokosnötssorbet.

Hotellrestauranger brukar ofta oförtjänt hamna litet i skymundan när man talar om restauranger värda att besöka. De uppfattas många gånger som ett ”bihang” till hotellet i övrigt och något som finns där för sakens skull. En restaurang som även utan sitt hotell skulle kunna stå på egna ben är CottoCrudo, inrymt i Four Season’s Hotel på Veleslavínova med det som måste vara Prags absolut bästa läge, återigen ett stenkast från Karlsbron, beläget direkt vid flodstranden med den vykortslika utsikten över Lillsidan med alla dess palats och glimmande kyrkspiror. Går man hit för lunch en solig oktoberdag, som jag gjorde senast, är det lätt att låta blicken förlora sig ut genom fönstret, eller för den delen in i den ljusa, luftiga restauranglokalen. Detta är en miljö som genast försätter dig i en stämning av glädje och förväntan och förväntningarna kommer inte på skam. Det som serveras på tallriken framför dig konkurrerar nämligen snart framgångsrikt med utsikten. Four Season’s är ett av Prags mest prestigefyllda hotell, för att inte säga DET mest prestigefyllda, omspunnet av den karaktäristiska doften av diskret lyx som kännetecknar ett hotell av den här klassen. Låt emellertid inte denna lyxstämpel skrämma dig. Personalen är mycket vänlig och välkomnande och prisnivån på luncherna mycket konkurrenskraftig. Här kan man få en trerätters lunchmeny för 495 tjeckiska koruna, eller drygt 150 svenska kronor. Vill man få en fin matupplevelse att lägga till det övriga fina som man upplevt i Prag är CottoCrudo ett utmärkt val. Restaurangen serverar god vällagad italiensk mat med den traditionella finess som alla Four Season’s restauranger har. Man tummar aldrig på kvaliteten. CottoCrudo, med sin mästerkock tjecken Richard Fuchs, lyckas väl med att ställa råvaran i fokus.

Vid ankomst blir man snabbt placerad vid sitt bord och jag hade tur att få ett med utsikt över Moldau och Lillsidan. Att läsa menyn är sedan ett sant nöje. Den är inte lång men det som beskrivs där är mycket löftesrikt. Den mycket kunniga servitrisen kunde utan svårigheter svara på frågorna jag ställde, exempelvis gällande vilket vin jag skulle välja till respektive rätt. På servitrisens inrådan inledde jag lunchen med ananascarpaccio med bitar av hummerkött och grönsallad, allt mycket gott. Till detta drack jag en god italiensk Pinot Grigio Blush, med en hint av rosa. Till varmrätt valde jag oxfilé med en speciell italiensk potatiskaka som smakade underbart. Till denna kraftiga rätt drack jag en italiensk Ripasso, som väl parades ihop med maten. Till desserten bad jag att få restaurangens Grand dessert som bestod av tre olika desserter som allihop var mycket välsmakande, från den kraftiga chokladdesserten med pistagekräm till den mjälla och lätta körsbärsdesserten.

Det är nu inte bara bra restauranger Prag är fyllt av. Här finns naturligtvis även en mängd hotell att välja mellan. Här finns såväl små, mysiga hotell inrymda i någon månghundraårig byggnad som gamla ärevördiga jugendpärlor och stora, moderna. Den här gången bodde jag på det som är Prags största hotell, Corinthia (www.corinthia.com), beläget i en tjugofem våningar hög byggnad nära det gamla borgområdet Vysehrady. Jag behöver inte nämna att man härifrån har en milsvid utsikt över staden. Prag är en stad där intrycken fullkomligt sköljer över besökaren och det kan vara skönt att för ett ögonblick söka sig bort från människoströmmarna och bruset i Gamla stan. Ibland behövs distans för att smälta allt man upplevt och Corinthia är ett bra ställe att göra detta på. Att efter en intensiv dag längs de livliga turiststråken är det skönt att komma hit och slå sig ned i det trevliga Café Praha eller ta en drink i den mysiga Blue Note Bar och lyssna på livemusik, ofta jazz. Vill man istället slappna av på hotellets Apollo Day Spa tar man hissen upp till 25:e våningen. Här finns även en stor inomhuspool varifrån man har en hänförande utsikt. Inom hotellets väggar ryms även tre utmärkta restauranger. The Grill har ett internationellt betonat kök men, som namnet antyder är grillat en specialitet. Vill man äta tjeckiskt finns Let’s Eat med mer traditionella tjeckiska rätter, gamla klassiker såväl som mer nyskapande och är man sugen på asiatiskt är Rickshaw med sin informella men ändå sofistikerade atmosfär ett trevligt alternativ. Strax utanför hotellentrén ligger en tunnelbanestation och endast två stationer bort ligger den storslagna Václavské námestí varifrån det inte är långt till Prags gamla stad. Med sitt läge och sin effektivitet är Corinthia ett utmärkt hotell för affärsresenärer, som bland annat har tillgång till en egen lounge med faciliteter som fri internetuppkoppling, tillgång till datorer, skrivare, kopiator, fax och förfriskningar. Corinthia är dock i högsta grad även ett hotell för den vanlige turisten, som här hittar all den service och bekvämlighet man kan efterfråga. Storleken till trots härskar här en personlig, familjär, välkomnande atmosfär som är ovanlig på hotell av den här storleken.

I Prag handlar mycket om arkitektur. Få, om ens några andra städer i Europa, kan uppvisa en sådan mångfald vad gäller arkitekturstilar, mycket tack vare att Prag undgick mycket av den förstörelse som drabbade andra europeiska storstäder under andra världskriget. Att vandra på Prags gator är bokstavligen att vandra genom arkitekturhistorien, från romansk stil via gotiken, renässansen, barocken, nyklassicismen, det sena 1800-talets nystilar, det tidiga 1900-talets art nouveau och art deco, kubism och funktionalism till vår egen tids arkitektur, mycket med en tjeckisk särprägel. Att vandra i staden och upptäcka arkitekturen är en stor del av nöjet med att besöka Prag. Om man vill få hjälp med att upptäcka arkitekturpärlorna kan man anlita en privatguide, som lotsar dig och hjälper dig att plocka i alla fall några russin ur den rika kakan. Jag tog denna gång hjälp av Jirina Vokrouhlíková (jovoko@mymail.cz) som med fokus på art nouveau och art deco tog med mig på en oförglömlig vandring genom ett Prag, som trots flera besök, varit okänt för mig. Med Jirinas hjälp tog jag mig tid att på allvar betrakta de olika byggnaderna och jag fick upp ögonen för många intressanta detaljer och miljöer, exempelvis art nouveau-drömmen Obecní dum, Hotel Imperial och Lucernapassagen, en av många spännande butikspassager som nästan perforerar kvarteren kring Václavske námestí.

Prag är en promenadvänlig stad men här finns, om man så önskar, ett väl utbyggt system av allmänna kommunikationsmedel. Ett mycket bekvämt sätt att ta sig runt i staden eller ta sig från och till flygplatsen är dock att anlita en taxiservice, där chaufförerna inte bara är duktiga på att hitta utan även besitter djupa kunskaper om staden och gärna agerar guider. Vill man göra utflykter utanför staden, exempelvis en utflykt till världsarvet Ceský Krumlov, är denna form av transport en överkomlig lyx. Ett av dessa företag är Airport Prague Transport, APT (www.airport-prague-transport.com) med flera bilar och duktiga och kunniga chaufförer.

Ju mer jag ser av och får höra om Prag desto större blir min kärlek till staden. Istället för att bli mätt på upplevelser växer mitt intresse. Prag är en stad fylld av historia men samtidigt en föränderlig och vital och allt sammantaget gör den mycket spännande. Hit vill jag återvända många gånger än.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2013 12:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: