sourze.se

Nästa års val avgörs på Friends Arena på tisdag

"Vinner inte Sverige på tisdag så kan herr Reinfeldt hälsa hem. För då går svenska folket in i en djup depression som kan vara i flera år."

Nu har ett antal svenska gossar varit i Lissabon och sparkat boll. Förväntningarna var förstås högt uppskruvade. Tomas Nordahl har den senaste veckan bett på sina bara knän att Zlatan skulle göra ett mål. Men antingen så hör inte Gud bön eller också så har han vax i öronen, för Zlatan blev mållös. Och det blev nog Nordahl också. Det var många som blarrade på inför den här matchen. Karl Erik Nilsson la ut texten som en gniden smålänning om hur många miljoner man skulle tjäna på om hans drängar behagade skjuta oss till Brasilien. Symptomatisk, för det vet ju alla att idrott är ingen lek, utan liknar i högsta grad näringslivet och det militära.

Det är bra för svenska folket att vi har fotbollen att engagera oss i just nu, för då slipper vi tänka så mycket på vad som utspelar sig på Filippinerna. Och det är verkligen många som är engagerade i hur det ska gå för Sverige. Fast att vara intresserad i det här spektaklet är bara ett tecken på att man inte vet vad man ska göra med sitt liv. Men de där sportprestationerna leder ju inte till några resultat. Antingen man vinner eller förlorar så infinner sig efteråt en stor tomhet. Idrottsengagemanget är bara en transportsträcka till intigheten. Men det är förstås jättebra att nästan alla spelar fotboll redan från 6 -årsåldern. Ungdomen ska nämligen uppfostras till att bli samarbetsvilliga medborgare.

Men spelet är ju inte helt förlorat. Det finns ju en tisdag och då kan allt förändras. Matchen på Friends Arena är oerhört viktig och har en politisk sprängkraft. Fram tills dess är det nog Fredrik Reinfeldt som ber på sina bara knän att Sverige ska vinna och gå vidare till nästa års karneval i Rio. Det är ju valrörelse nästa år och att behöva dra upp såna oväsentligheter som arbetslöshet och klasskillnader är ju att gräva sin egen politiska grav. Nej, då är det mycket bättre att tidningarna fylls av en svensk framgångssaga i Rio. Vi behöver alltså inte vänta till nästa år för att få veta valresultatet. Vinner inte Sverige på tisdag så kan herr Reinfeldt hälsa hem. För då går svenska folket in i en djup depression som kan vara i flera år. 


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2013 18:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: