sourze.se

Katastrofhjälp till Filippinerna ska inte användas som reklamkampanj

Ni har inte missat katastrofen i Filippinerna. Det har nog ingen, som läst en tidning eller sett på TV senaste tiden. Det är oerhört hemskt och man måste ha ett hjärta av sten för att inte beröras. Insamlingarna är många och många uppmanar även via sociala medier att skänka en slant.

Ärligt talat kan de flesta avvara en femtiolapp, för vad får man egentligen för femtio kronor? En öl? Ett linne på HM:s rea. En dosa snus (eller två, om man köper nån av de billiga sorterna...). Och nej, jag försöker inte skuldbelägga nån som INTE skänker pengar, jag har full förståelse för att det finns de som verkligen inte har råd att avvara ens en krona. Och det är okej.

Det som INTE är okej är de gamar som börjat cirkulera. Jag har de senaste dagarna sett inte mindre än sex olika företag som på Facebook försökt vinna något för egen räkning, på katastrofen. ”Gilla och dela – för varje delning skänker vi 2 kronor till katastrofhjälp!”, ”När vi fått 1000 gilla så skickar vi 10 000 kronor till Filippinerna!”.

Och jag mår så illa när jag ser det. Jag klandrar inte de som faktiskt trycker på gilla och dela, jag klandrar företagen i sig. Att utnyttja detta för att få fler besökare till sin Facebooksida? Att utnyttja detta för att göra reklam för sig själv? Det är inte okej. Det är cyniskt och ärligt talat väldigt äckligt.

Nej, ta lärdom av och följ goda exempel istället. Gör som de fackförbund som skänker pengar, eller alla de företag som utan villkor skänker pengar och förnödenheter. Skänk en femtiolapp eller en hundring genom att skicka ett enkelt SMS. Gör som de flesta som inte tänker ”Hur kan JAG tjäna på det här?” utan som tänker ”Vilken nytta kan jag göra, hur kan jag hjälpa?”.

Och såklart, ett litet SMS är ingen jättehjälp. Har du möjligheten – se om du kan åka dit och volontärarbeta. Men i slutändan handlar det kanske om att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och vi borde göra det utan baktanke att vi själva ska tjäna på det.

Här är tips på ställen dit ni kan skänka pengar:

Länk: redcross.se

Länk: unicef.se

Länk: lakareutangranser.se

Länk: raddabarnen.se


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2013 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: