sourze.se
Foto: Flickr/familymwr (CC 2.0)

Foto: Flickr/familymwr (CC 2.0) 

Reklam och politik har fördärvat idrottsvärlden

Det är viktigt att vi åtminstone lite försöker stå emot kommersialiseringen av idrotten och i stället stå för lite av den målsättning som Victor Balck en gång hade: att idrott bör inriktas på karaktärens daning och frammana beslutsamhet, djärvhet och dådlystnad, men först och sist självbehärskning och ett ridderligt sinnelag.

Det ryktas om att SVT inte kommer att sända från Vinter OS i Sotji. Det är i så fall en mycket positiv nyhet. Ju fortare de olympiska spelen förpassas till historien, desto bättre. Det är helt andra tider nu. Reklam och politik har fördärvat vår värld och i synnerhet idrottsvärlden. OS i Ryssland är bara reklam för Putin och de kommersiella krafterna. Man vämjs av att behöva se eländet.

De "olympiske lekerne" har inget med lek och idrott att göra längre. Efter spelen 1964-68 har det gått utför i allt snabbare takt. För vad har Coca Cola och Mc Donalds med idrott att göra? Ingenting. Men i vår nya sköna värld är det de som spelar huvudrollen. Så därför är det bra att OS sänds i reklamkanalerna. Det är där den nuvarande formen av idrott hör hemma. Och det är bra att SVT inte ger bort en massa pengar till storföretagen.

Det är viktigt att vi åtminstone lite försöker stå emot kommersialiseringen av idrotten och i stället stå för lite av den målsättning som Victor Balck en gång hade: att idrott bör inriktas på karaktärens daning och frammana beslutsamhet, djärvhet och dådlystnad, men först och sist självbehärskning och ett ridderligt sinnelag. Ja, i början hade idrotten en del gemensamt med kultur. Men nu handlar det bara om underhållning och den regisseras av politiker och storföretag. Så därför är det viktigt att SVT försöker hålla emot och inte låter sig utnyttjas av tvivelaktiga intressen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2013 20:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Nyckelord
Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: