sourze.se
Foto: Flickr/stevendepolo (CC 2.0)

Foto: Flickr/stevendepolo (CC 2.0) 

EU har kartlagt matfusket, men kommer något att hända?

Min utgångspunkt för bedömning, när jag äter ute, är att, betalar jag en lunch för under 100 kronor, så får jag mat därefter. En restaurang måste löna sig. Äter jag däremot dyr mat, så kräver jag banne mig äkta vara.

EU har listat de vanligaste typerna av matfusk. Olovolja, fisk, ekologiska varor, mjölk, honung, kaffe och te, saffran,vin och fruktjuicer.

Olivoljan kan vara utblandad och inte alltid den jungfruolja som står på förpackningen. Var fjärde fisk som säljs i Storbrittannien är något annat än vad som står på menyn. Torsk blir Alaska pollock med mera.. I Sverige finns det bara en sjötunga men ofta benämns den billigare rödtungan med samma namn. Det finns också asiatiska varianter som presenteras vid lunchborden.Men under andra världskriget fick vi äta knorrhade och kotlettfisk men numera är havskat som kallades kotlettfiskt en delikatess under namnet marulk, vem kunde tro det?

Ekologiskt är för ett populärt begrepp för att inte missbrukas. Sådana varot är inte alltid odlade eller fiskade på platser som angetts. Många varor är uppenbart frestande att blanda ut. Kaffe och te, fruktjuicer, Honung, mjölk och vin. Det är inte alltid den fina druvsort som stå på etiketten. EU:s lista tar upp råvaror men möjligheterna att manipulera kunder och restauranggäster är otaliga.

Ingenting är nytt under solen. Redan under antiken klagade Plinius att saffran oftast var falsk. 1945 uppdagades att konditorierna använt en sorts paraffinolja till smörkrämen. Samma ämne som apoteken sålde som laxermedel.

De enklaste restauranger stoltserar med franska namn på matsedeln. Här stämmer de sällan med originalrecepten. Då är det hederligare att skriva ”Fläskwienerschnitzel” även om det inte har något annat med förebilden att göra än att den är panerad. Wienerschnitzel ska vara en skiva av kalvinnanlår som grund.
Min utgångspunkt för bedömning när jag äter ute är att betalar jag en lunch för under 100 kronor så får jag mat därefter, en restaurang måste löna sig. Äter jag däremot dyr mat så kräver jag banne mig äkta vara.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2013 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: