Regeringen presenterade sitt femte jobbskatteavdrag nyligen. Men fortfarande vet ingen om de fyra tidigare avdragen genererat några jobb. Det finns ingen tillförlitlig forskning som visar det. Ändå har regeringen gång ppå gångh fört fram det som argument
.
Min erfarenhet från HR i företagen och från fackförbund och kontakt med tusentals medlemmar gör att jag hävdar att jobbskatteavdragen tvärtom minskar företagens benägenhet att rekrytera ny personal.
Regeringen tycks tro att en massa arbetslösa människor plötsligt ska få en ökad vilja att arbeta genom att skatten minskar. Om arbetskraften skulle vara så extremt enkelspårig så kan man lika gärna påstå att välbetalda människor arbetar mindre när skatten sänks!
De effekter skattesänkningen ger är möjligen att viljan att arbeta övertid ökar eftersom man får mera pengar i plånboken. Det minskar behoven att anställa nytt folk och att tillsätta vakanser. Det sätter i sin tur press på andra att jobba övertid för att klara sig i konkurrensen om jobben.
Ofta är övertiden inte ens betald. Över 1,7 miljoner övertidstimmar registrerades under en mätvecka i oktober 2012. Det motsvarar 42 500 heltidsjobb. Så mycket extra jobbade 250 000 anställda, huvudsak tjänstemän, utan extra betalt. Vinsterna ökar för företagen när inga människor behöver anställas.
Nu uppger regeringen att det inte blir några flera jobbskatteavdrag under nästa mandatperiod. Man har inte råd. Jobbskatteavdragen ger tydligen inga mer jobb.
Det är synd att skattemedlen inte använts för investeringar i järnvägar, vägar och bostäder. Det ger bevislingen jobb.
Av Sten O. Andersson 23 okt 2013 18:52 |
Författare:
Sten O. Andersson
Publicerad: 23 okt 2013 18:52
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå