sourze.se

Sifferfetischism

Siffrorna kommer alltid finnas där, de är en förutsättning för att låta oss kvantifiera det som vi bör kvantifiera. Värderingarna som styr det kvantifierbara är desto viktigare.

"Jag slutar aldrig förvånas" är en klichéartad överanvänd fras som bör undvikas i största möjliga utsträckning. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände mig benägen att dränka mig i den slentrianen när det kommer till alla dessa "Sverigevänliga" nationalister och deras sifferfetischism.

Att 54 personer blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna och att nästan 2000 har hoppat av sedan det senaste valet är siffror man inte riktigt vill kännas vid.

Just siffror är ett tacksamt verktyg att bedriva politik med, men siffror utan värdegrund bakom det hela är just bara siffror. Att kika bakom siffrorna och tillämpa viss sifferskepticism kan vara rätt nyttigt för att utröna vilka ideologiska vinklingar partierna står bakom. Framförallt så måste man förstå att allt inte är kvantifierbart. Man kan inte siffertrixa bort allting.

Ur det perspektivet sett kan man urskilja att det finns en sifferkultur där det istället borde finnas en kultur där man pratar ideologi. Siffrorna kommer alltid finnas där, de är en förutsättning för att låta oss kvantifiera det som vi bör kvantifiera. Värderingarna som styr det kvantifierbara är desto viktigare.

Även om det är lätt att se dystert på det hela så har jag förhoppningar om att nästa val blir ett val där ideologi står i mitten på scenen, där partiföreträdare pratar om varför de tror på det de tror på; varför det i deras värld ter sig självklart att vara Sosse, Moderat, Miljöpartist eller Sverigedemokrat.

I ett sånt läge tror jag att befolkningen kan göra ett mycket klarare val. Man blir inte förtrollad av siffror, pengar i plånboken, höjda skatter eller förminskad invandringskvot. Att tvingas fråga sig varför höjda skatter är bra eller dåligt är viktigare än att bara tro på siffrorna.

Att förstå att minskad invandringskvot innebär att någon som skulle kunna skapat sig ett liv i Sverige istället försvinner någon annanstans; i fallet flyktingar kan det handla om att man försvinner från jordens yta för gott.

Det kanske till och med får en och annan ifrågasätta sina egna principer istället för att gömma sig bakom en siffra.
 


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 20 okt 2013 14:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Länkar

Jag skriver även på Ofrivilligaspasmer.blogspot.se

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: