sourze.se

Sverige, fredag kväll

Fredag kl. 22. Skavlan har nyss kastat sina minnesanteckningar över axeln, fredagsmysgroggarna i soffan sitter som en smäck och det spritter i kroppen. Småpilsk. Fredagsmys och fredagsmus?

Då säger hans fru:
- Jag är så trött och lite huvudvärk har jag också... Idag var det såå rörigt på jobbet, förstår du lille gubben.

Han minns när dom var nygifta. Vaknade mitt i natten av att dom höll på, som kaniner. Då fanns ingen huvudvärk. Ingen var trött eller gjorde dom det sovande? Det var oerhört skönt och dom vaknade till efteråt. Efter "gudstjänsten". På tvären i dubbelsängen. Folk rökte på den tiden och den cigaretten till dessert smakade nog bäst.

Nu är ju detta ingen stor fråga men undersökningar har påvisat att män tänker på sex uppemot tio gånger i timmen. Vi är alltså slavar under ett medfött beteende, ett genetiskt program som styr oss att ivrigt kontakta den kvinna i vår personliga smak som vi möter på gatan, på arbetet eller i festligare sammanhang. En vandring i lustans ledband kan man säga för att inte snubbla in på pornografiska termer. Tjugufemåringen drivs obönhörligt mot samboförhållande och äktenskap, barnskrik och livstids straffarbete i familjens nervslitande sköte. 

Reagerar kvinnor likadant? Är män de jagande, dreglande hanhundarna, färdiga att jucka på närmaste bordsben, byxben eller hynda? Jagar vidare trots klart  medvetande om priset, straffet. Medan kvinnan agerar mer avvaktande och fundersamt. I parningslekarna anas ett utpräglat kvinnligt drag i form av ägandekänsla: Den man som jag släppt nära för erotik, honom äger jag, säger kvinnan tyst för sig själv. Beteendet finns att iakttaga hos nyförälskade. Kvinnans smekningar är tydliga, av samma art som när hon oupphörligt pillar på sin nya uppskattade ägodel.

Den där härligt rosenröda, glimrande nyförälskelsen, med förväntans fjärilar i magen inför kvällens möte med den tillbedda, den påstås vara i fyra månader. Sedan inträder ett stadium av ömhet, trygghet och upptäckarglädje av den andras klurigt dolda egenheter. Ett projekt över ett halvsekel. Och tiden går fortare minuut för minuut som den finska visan säger.



 


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2013 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: