sourze.se
Amorita Hotel välkomnar sin gäst

Amorita Hotel välkomnar sin gäst 

Fler bilder
Egen privat minipool

Egen privat minipool 

Restaurang Saffron - Amorita utsikt över stranden

Restaurang Saffron - Amorita utsikt över stranden 

Mangoträd med tidningspappersinlindande frukter

Mangoträd med tidningspappersinlindande frukter 

Chokladkullarna

Chokladkullarna 

Det ÄR roligare på Filippinerna

Det finns få länder där en reklamslogan överensstämmer så väl som med den Filippinska. Filippinernas turistbyrå har troligen också bland världens längsta webbadresser www.itsmorefuninthephilippines.com som de facto lever upp till de högt ställda förväntningar den ger sina blivande nyfikna turister.

(Foto: Mikael Björnfot)

Filippinerna som ligger i Stilla havet är med sina nästan 100 miljoner invånare, på en yta lite mindre än Sveriges, ett tätbefolkat land där katolicismen är den vanligaste religionen. Befolkningen, som härstammar från ett flertal olika folkslag, exempelvis kineser och spanjorer, är ung, serviceinriktad och nyfiken och förstår engelska utmärkt. Anledningen till den utbredda engelskan är att landet har 87 olika dialekter. Regeringen har kommit fram till att, förutom filipino, är engelska ett tillämpligt språk att använda och det är också en stor fördel för turisterna som kommer till landet. Landet består av mer än 7 000 öar, vissa mer tätbefolkade än andra. Landets huvudstad heter Manila, som är en storstad med ett myllrande folkliv. Det händer mycket i Manila och den ena skyskrapan efter den andra skjuter upp. Man betalar med Filippinska pesos och för en svensk är det mycket billigt att både bo och äta i Filippinerna. Som alltid är det dyrare i städerna än det är på landsbygden. En US dollar är värd 43 pesos. Men allt man äter är både fräscht och välsmakande. Kunskap värdesätts högt i Filippinerna och landet har 95 procent läskunniga. Invånarna har även ett rykte att vara hårt arbetande och skickliga och många arbetar utomlands på kryssningsfartyg och transportfartyg. Filippinerna blev självständigt 1946 och har sedan dess styrts av olika politiker varav president Markos är den mest kända, eller snarare ökända. Hans slösaktiga fru, som fortfarande lever, blev känd över hela världen för sin stora skogarderob.

Jag bodde i ett alldeles nytt hotell, Maxims, tillhörande Resorts World Manila (www.rwmanila.com), som utöver lyxiga Maxims även har Mariott och Remington hotels i samma komplex som det nya shoppingcentret Newport Mall. Här kan man fönstershoppa tills ögonen faller ihop. Utöver butiker finns här en uppsjö av restauranger och nöjesattraktioner. Hotell Maxim huserar på ett våningsplan i en av byggnaderna i den gigantiska shoppinggallerian och erbjuder enbart sviter för sina gäster. Min svit var nästan lika stor som min lägenhet i Stockholm och med en terrass med jacuzzi. Terrassen var stor som halva sviten med en milsvid utsikt så det gick ingen nöd på mig. Det som gör Maxims speciellt och trevligt är den höga teknologiska standarden. Här finns allt det senaste inom IT som gör det så mycket enklare för hotellgästen. Räcker det inte att hitta informationen på nätet, finns det även en butler tillgänglig, 24 timmar om dygnet. Något som jag också uppskattade med min svit var att den var ljudisolerad.

Efter en bekväm natt och en utsökt hotellfrukost som erbjöd allt och mer därtill var det dags för en guidad tur av Manila. Manila är lik de flesta storstäder men det jag uppskattar mycket med Manila är dess fina parker, som exempelvis Rizal Park som ligger centralt precis intill Intramuros. Parken har fått namn efter nationalhjälten, läkaren Dr. José Rizal som år 1896 avrättades. I kölvattnet på hans avrättning utbröt den filippinska revolutionen 1898 mot det spanska kungadömet.

Intramuros är Manilas äldsta distrikt och stadens historiska kärna. Muren blev kraftigt skadad under andra världskriget när de japanska styrkorna drevs ut ur landet. Intramuros räknas tillsammans med Rizal Park som stadens främsta turistmål. Före lunch gör jag ett besök på Casa Manila, som är ett hus som satts samman med möbler från flera olika hem för att ge bilden av ett högreståndshem från 1800-talet. Intill Casa Manila finns en av Manillas bättre restauranger Ilustrado (www.ilustradorestaurant.com.ph). Restaurangen erbjuder god och lokalproducerad filippino-spansk mat till vettiga priser.

Filipinerna har många lokala flygbolag och det är både lätt och billigt att ta sig från Manila till de norra och södra delarna av landet. Då detta var första gången jag besöker landet ville jag se mig om litet grann och valet föll på regionen Bohol, belägen i söder och mycket välbesökt av turister från hela världen. Här finns mängder av boenden för alla plånböcker. Jag valde att bo på pittoreska Panglao Island och checkade in på Amorita Resort (www.amoritaresort.com) där jag bodde i deras Garden View Villa med egen pool och annan lyx. Det som slog mig när jag checkade in var servicen och den mycket personliga omtanken om gästen, som var av ett slag som jag sällan mött. Förutom att man får en god välkomstdrink så vet precis alla anställda vad du heter och ditt namn finns på display i fina ramar i receptionen och i restaurangen, vilket gör att man känner sig välkommen och hemma med en gång. Hotellet är privatägt och är helt oberoende och har endast 14 villor och 20 de luxe rum. När jag beställde en ljuvlig två timmars massage kom först en man med själva sängen direkt till villan och följdes av massören. Massagen är en kombination av filipinska metoder och svensk massage och utförs med största säkerhet och elegans. Hotellet praktiserar även en policy där dricks inte ges till individuella personer, utan istället uppmuntras gästerna att ge dricksen i ett kuvert som lämnas i receptionen, då man anser att personalens prestation är en lagprestation, vilket i sig är logiskt. Som gäst känner man sig utvald.

Amoritas restaurang Saffron serverar mycket god mat där temat varierar. Det går att beställa såväl à la carte som buffémat. Det som jag kan rekommendera är att äta de lokala fisk- och skaldjursrätterna gjorda på fisk och skaldjur som fångas samma dag. En sak som denna region är välkänd för i hela Filipinerna är för deras utsökt goda mangos och det är något som både bar och restaurang serverar. Till frukost får man hur mycket man vill och till kvällen rekommenderas en Mango daiquiri som är fenomenalt god. Hotellet passar utmärkt för såväl par på smekmånad som singelresenärer. Högsäsongen är mellan januari och maj samt oktober och december. Hotellet ordnar transfers till och från flygplatsen, en sträcka som bara tar 20 minuter.

Hotellet kan också anordna guidade utflykter och jag passade på att åka på en så kallad ”Bohol Countryside Tour”, som inkluderar besök på olika museer och kyrkor och ett mycket fascinerande besök på Tarsier Sanctuary som är en fristad för dessa unika djur. Tarsier är utrotningshotade djur som påminner om apor men med riktigt stora ögon då de är nattaktiva. Enligt uppgift är dessa djur förlaga till filmfiguren ET. Det som ändå sticker ut mest är besöket på Chokladbergen som består av ett hundratal små berg som för flera miljoner år sedan höjt sig och som behållit sitt utseende till idag.

Det var många fina intryck av Filippinerna som jag tog med mig hem, men det jag kommer att tänka på allra först är den vänlighet och hjälpsamhet som det filippinska folket visade och jag hoppas att inom en inte alltför avlägsen framtid få återvända.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2013 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: