sourze.se
Foto: Flickr/edenpictures (CC 2.0)

Foto: Flickr/edenpictures (CC 2.0) 

Våldtäkt - inte en fråga för Sveriges rasister

Är kvinnokampen verkligen för alla? Jag önskar att den var det, och kanske är det egentligen så också, men just nu ser jag prov på metoder som jag inte tycker är välkomna.

Häromveckan spreds en video gjord av en väldigt extrem grupp som säger sig stå för bland annat kvinnokamp. Deras kamp tycks dock främst bestå av att ge folk stryk. Det är inte min revolution. Jag vill inte att de ska använda min kamp, vår kamp, för att rättfärdiga våld. Fast jag pratar inte bara om Revolutionära Fronten som påstår sig stå för bland annat kvinnokamp, men samtidigt är ute på stan och spöar upp folk.

De är egentligen bara en parentes. För ärligt talat, de värsta är landets rasister. Gång på gång på gång ser jag hur de använder våldtäkt och kvinnovåld som ett medel för att föra sin rasistiska, främlingsfientliga och människofientliga kamp. Den enda gång de tycks bry sig om kvinnofrågor är när de kan koppla en våldtäkt till någon med lite mörkare hy, lite svartare hår.

”Du har ansvar för alla våldtäkter Anny, för du vill importera våldtäktskulturer”, brukar jag inte särskilt sällan få höra. En tankevurpa utan ens ett spår av logik. Låt mig förklara hur jag menar: om, och det är ett väldigt stort om, vi skulle anta att rasisterna har rätt. Att det finns kulturer som är mer benägna till våldtäkt. Vad betyder då det? Enligt rasisterna betyder det att även den som ingår i den kulturen men som INTE begår våldtäkt är att hålla ansvarig. Det kvittar liksom vad de gör – är de medlemmar av den kulturen är de enligt rasisterna dömda.

Låt mig dra rasisternas ”logik” (jag vill inte besudla ordet genom att använda det utan citationstecken) ett steg till. Om nu alla av en kultur är att döma för vad några få gör...gäller inte samma sak för kön? En överväldigande majoritet av våldtäkter begås trots allt av män. Det är liksom väldigt svårt, ens för en inskränkt rasist, att förneka. Betyder då detta att vi helt plötsligt ska ställa precis alla män till svars för varje våldtäkt som begås?

Nä. Nä jag tycker inte att det låter som en särskilt trevlig idé. Jag tror på att ställa den som begår våldtäkten till svars. Jag tror på att diskutera vad som ligger bakom våldtäkter. Jag tror på att diskutera våldtäktskulturen i Sverige. Jag tror på att diskutera populärkultur och ”skämt” som späder på att kvinnans roll är att ligga på rygg, bresa på benen och ta emot. Jag tror på att arbeta för en förändring inom svenskt rättsväsende för som det ser ut nu, förstår jag inte hur någon kvinna ens vågar göra en anmälan om våldtäkt. Jag tror på att flytta ansvaret från offret (”Vad hade du på dig?”, ”Var du full?”, ”Hur många har du haft sex med tidigare?”) till gärningsmannen.

Främst av allt tror jag på en förändring i attityd. Men jag vill inte att vi börjar skylla på någons kultur, någons hudfärg, någons hårfärg eller kön. Jag tror att strukturerna bakom våldtäkt går mycket längre än så. Visst, jag är ingen lärd människa som har pluggat om det här ämnet men jag vill inte se det på individnivå. Gör vi det så kan vi aldrig nå förändring. Det ligger mer bakom helt enkelt och vi måste våga prata om allas vår egen roll i det. För även om det är en ack så liten roll som de flesta av oss har, så har vi den ändå.

Jag menar, tror vi verkligen att det är nyttigt att lära ut till våra barn att pojkar som ligger runt är hingstar, medan flickor som gör detsamma är bara snäppet bättre än en prostituerad? Tror vi att det är bra att skicka ut tonårstjejer med brasklappen ”Ska du ha den där korta kjolen på dig? Du vet aldrig vad som händer.”. Jag är helt övertygad om att vi, alla och envar, kan göra mycket för att förändra. Sedan måste det såklart också till politiska åtgärder, för svenskt rättsväsende är en ren skam när det kommer till de här frågorna.

Jag hoppas innerligt att ingen köper argumenten från de som bara utnyttjar kvinnofrågor, och kanske särskilt våld mot kvinnor och våldtäkt, för att göra billiga och felaktiga poäng. Det är alldeles för viktiga frågor för att vi ska tillåta det.


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2013 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: