sourze.se
Bild: flickr/James Shepard (BY CC 2.0)

Bild: flickr/James Shepard (BY CC 2.0) 

Var Jesus en sosse?

Inför kyrkovalet kampanjar Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU på temat "Jesus var sosse". Många är arga men jag förstår hur socialister kan inspireras av det Nya testamentet.

I en artikel i Metro den 5 sept. 2013 med rubriken ”Varför vill SSU ha Jesus” skriver Johan Norberg om socialdemokraternas förhållande till kristendomen.

Norberg skriver följande tänkvärda ord: "Inför kyrkovalet kampanjar Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU på temat 'Jesus var sosse'. Många är arga men jag förstår hur socialister kan inspireras av det Nya testamentet. Det finns inget tydligare avståndstagare från Alliansens arbetslinje än Jesus uppmaning att vara som fåglarna och liljorna: 'de varken sår eller skördar', 'de arbetar inte och spinner inte.' (Luk.12: 22-24)"

Rikedom förorsakar många att hamna i helvetet och den som älskar sina föräldrar mer än Jesus är inte värda att tillhöra honom. Eftersom jordens undergång var nära krävde han att de troende skulle överge hem, barn och arbeten eftersom detta var triviala saker på domens dag.

Norberg skriver: "Det finns naturligtvis mer av Jesus än hans världsliga uppmaningar, men om man som SSU begränsar Jesus till det , blir det faktiskt lite obehagligt. Som C. S. Lewis, en av vår tids mest populära kristna tänkare, har sagt kan vi inte reducera Jesus till en vanlig man, en vishetslärare, för då skulle han framstå som 'löjlig' eller 'galen'. Det är bara om han verkligen är Guds son som hans krav och hot kan förklaras.”

Norberg har följande slutsats: "Många tycker att det är fult av SSU att lägga beslag på den politiske Jesus. Själv tycker jag att det är obegripligt att någon vill synas i hans sällskap.”


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2013 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: