Problemet som uppstår när politiska bloggare anställs av stora mediekoncerner är rätt outforskat. Kan man granska makten som försörjer en på ett trovärdigt sätt?
Det finns en hel del bloggare som anslutit sig till den fålla av skribenter som är företagssponsrade; de flesta bloggare är nog inte särskilt politiska. Men ett bra politiskt exempel är Genusfolket; de är politiska men också populära. Jag gillar idén med Genusfolket; genusfrågor behöver lyftas och framförallt diskussion om könsroller ser jag som viktig.
Att Genusfolket i sin tur slagit ihop sig med Aftonbladetfinansierade Politism leder dock till vissa frågor.
Aftonbladet är en av Sveriges största tidningar och finansieras av mediekoncernen Schibsted och fackförbundet LO. Skulle Genusfolket såsom varande aktör på Politism kunna granska könsfördelningen inom Schibsted, LO eller Aftonbladet trovärdigt?
Med tanke på hur "plattformen", som det kallas på företagssvenska, är finansierad är det inte illegitimt att undra hur Politism påverkas av marknadsintressena. Hur påverkar det dem som jobbar och skriver där? Det finns en risk att kritik som skulle kunna skada finansiärerna fraseras och redigeras på ett annat sätt än kritik mot politiska motståndare.
"Det här är ett Aftonbladetprojekt och kvartalskapitalismens hårda regler gäller", för att citera Karin Pettersson; en av initiativtagarna.
Att vitmåla finansiärer och agera PR-konsult åt dem känns inte särskilt långsökt. Att man tillåter sig forma sin kritik efter den estetik finansiärerna har som norm. Genusfolket, och bloggare i liknande sits, har mer trovärdighet som kapitalseparata samhällsbevakare, som en del av en folklig rörelse, än något Schibstedfinansierat vänstermonster.
Kort sagt, det hela är inte oproblematiskt. Hur kapitalet påverkar slutresultatet är svårt att säga; men att uppmärksamma konflikten och att tala om den är i allas intresse.
Ska verkligen en demokratisk vänsterrörelse finansieras av kapitalet? Ska inte folkrörelser mobilisera sig själva utan att Aftonbladet har ett finger med i spelet?
Ska den vänsterrörelse som finns finnas på marknadens villkor och inte folkets?
Om man blickar ut i världen ser man grupper som gör skillnad.
Occupy-rörelsen och alla dess utlöpare är ett bra exempel på hur en alternativ rörelse skulle kunna organiseras. Den har formats av de som är involverade och inte en elitgrupp.
Sensmoralen är att alternativa samhällsröster måste titta upp från sina iPhones och syna verkligheten; organisera och associera sig fritt med andra grupper med liknande mål även i Sverige. Skapa en genuin motkultur.
Inte låta sig formas av det ramverk som elitgrupper byggt upp åt en.
Av Johan T-Katiska 11 sep 2013 10:31 |
Författare:
Johan T-Katiska
Publicerad: 11 sep 2013 10:31
Ingen faktatext angiven föreslå
Liknande texter: Ofrivilligaspasmer.blogspot.se
Artikeln är inte placerad. föreslå