sourze.se
Sourzes resereporter Mikael Björnfot (Fotograf: Janne Haapamäki)

Sourzes resereporter Mikael Björnfot (Fotograf: Janne Haapamäki) 

På äventyr i Söderhavet

Söderhavet ligger i Stilla havet och består av ett dussintal ö-nationer som har det gemensamt att de relativt nyligen blivit självständiga. Dock finns det undantag från regeln och det är öar som tillhör USA, nämligen Hawaii och Guam.

Många resenärer bär på en längtan att en gång få resa till denna legendariska del av vår värld, som bland annat Astrid Lindgren förmedlat och förevigat via Pippi Långstrump.

Undertecknad åkte i somras på en drömresa som tog mig till Honolulu, Hawaii, Mikronesien, Guam och Palau. Flygbolaget United har dessa önationer i sitt nät av destinationer vilket gör det förhållandevis lätt att resa dit. En annan fördel med att resa till dessa länder är att man betalar med US dollar på alla ställen, vilket underlättar då man inte behöver hålla reda på olika valutor, växelkurser och liknande.

Första stopp på denna ”öluff” var Honolulu, som ligger på Oahu, en av de totalt åtta huvudöar som den amerikanska delstaten Hawaii består av. Hit kommer de flesta turister men min rekommendation är att man stannar här max två nätter för att sedan besöka de andra öarna som bjuder på mycket vackra scenarier. Det rätta och enda stället att bo på när man väl är i Honolulu är vid den kända stranden Waikiki Beach, där det fullkomligt dräller av hotell av alla de slag, från små till stora, från budget till lyx. Jag valde att bo på Shoreline Hotel, ett mellanklasshotell med ett perfekt läge endast fem minuters promenad till den kända stranden. Hotellet är en del av Jdv hotels och har även Coconut Waikiki hotel som ligger intill. Hotellet är klassificerat som ett boutiquehotell och erbjuder gästerna snygga och fräscha rum, trevlig personal, fritt Wi-fi samt gratis te- och kaffe. Frukost ingår sällan på hotellen här och intas istället på någon av de otaliga frukostrestauranger som finns överallt. Ett annat plus med hotellet är möjligheten att svalka sig på hotellets takpool, vilket tacksamt tas emot i denna varma och fuktiga del av världen. Det som framförallt lockar resenären hit, förutom sol och bad, är Pearl Harbor och USS Arizona Memorial. Efter en kort filmvisning har man möjlighet att åka och se det sjunkna krigsskeppet där tusentals människor dog. Boka i förväg, då endast 4500 biljetter per dag släpps. Biljetterna är dock gratis. Hawaii är ett trevligt stopp för ett par nätter men är man inte enbart ute efter sol och bad sedan tröttnar man lätt på det turistiska myllret av människor och kommersialismen. Tiden på Hawaii är minus 11 timmar svensk tid.

Nästa stopp på min resa blev Mikronesien, ett ö-land bestående av fyra öar, och där valde jag att stanna fyra nätter på den bördiga och regnskogsbeklädda ön Kosrae. Kosrae är en plats där man verkligen kan koppla av och man förstår hur paradiset kan vara. Kriminaliteten är obefintlig och människorna är mycket nyfikna och trevliga, kanske för att turismen inte är så utbredd som på intilliggande Guam. Det finns mycket att göra på Kosrae. Förutom att flanera utmed stranden och ta in alla synintryck och dofter finns det i vattnen som omringar ön fantastiska korallrev som har över 200 specifika arter. Kosrae är känt som ett snorkelparadis med goda tillfällen för såväl amatör- som proffsfotografer att ta bilder av färggranna fiskar och koraller. Dykare som vill utforska vattnen runt ön kan året runt (nästan) dyka i ett vatten som är enormt klart och där man kan skåda både havssköldpaddor, delfiner och rockor.

Jag bodde på Kosrae Nautilus Resort, ett mellanklasshotell som ligger precis intill stranden endast 15 minuter från flygplatsen. Hotellet arrangerar transport både från och till hotellet. Hotellet har ägts av ett australiskt par, Doug och Sally Beitz, sedan 1991. Doug är från början brandman och hamnade i Kosrae tack vare en TV-dokumentär som till slut ledde till att de etablerade sig på ön. Han är numera, förutom hotellägare, även kvalificerad certifierad mästerdykare och kan även utfärda dykcertifikat beroende på hur länge man stannar på ön. Enligt Doug är hälften av hotellets gäster kvalificerade dykare, många från Europa. Hotellrummen är rena och fräscha och sitter ihop på markplan som små bungalows. Inredningen är funktionell med sköna sängar, kabel-TV och kaffe/te faciliteter. Wi-fi som i dessa breddgrader inte är den allra snabbaste eller bästa köper man tillgång till via kort som finns i receptionen. Poolen är väldigt skön att hoppa i speciellt om man överraskats av de korta, men intensiva tropiska regnskurar som ofta förekommer i dessa delar av världen under regntiden. Vid poolen finns bekväma ligg- och vilstolar. Som hotellgäst kan man också låna kajak gratis.
Hotellet har även en intilliggande restaurang som serverar allt från frukost till lunch och middagar. Jag kan speciellt rekommendera hummern, som säljs efter tillgång, man gör sin beställning dagen före och får hoppas på det bästa. Priset är mycket attraktivt för en europé, 16 US dollar för en hel gratinerad hummer är inte fy skam, och smaken, då den garanterat har fångats samma dag, går inte av för hackor. En annan restaurang som jag verkligen kan rekommendera för den utsökta tonfiskburgaren, som nog hör till det bästa jag ätit i burgarväg någonsin, är intilliggande Bully’s, tillhörande Pacific Treelodge Resort.

Människorna är Mikronesien är mycket vänliga och de älskar att gå till kyrkan som ger mässor varje dag. Det man måste komma ihåg är att intag av alkohol på söndagarna är strikt förbjudet – för alla. Det är också förbjudet är att samla på sig snäckor och koraller. Vad kan man då sysselsätta sig med på Kosrae förutom att snorkla och dyka i de fina vattnen? Jag rekommenderar en tur runt ön med bil för att man ska få en bild av hur den ser ut. Ni kommer då att få se att människorna står mycket nära sina nära och kära, även när de har avlidit. Familjegravar framför husen är inte ovanliga. En båttur är också starkt att rekommendera då den bland annat tar dig till jättelika mangroveträsk och stannar till vid en ö som normalt bara används vid festliga tillfällen. Är man historieintresserad kan man också ta turer till såväl gamla ruiner som vrak och nedskjutna flygplan från andra världskriget. De sistnämnda finns överallt på ön, såväl över som under vattnet. Man kan även ta djungelturer, fiska eller surfa. Klimatet är mycket behagligt med en temperatur på omkring 30 grader och det är bra ha på sig solkräm då solen vid ekvatorn är mycket stark.

Nästa stopp på min Söderhavstur är fascinerande Guam, denna lilla ö, som trots att den ligger så långt från USA faktiskt tillhör USA. Det är därför av största vikt att man, om man kommer från ett annat land än USA, måste ha ett USA visum, annars kommer man inte in. Anledningen till att ön tillhör USA hänger samman med Guams militärt viktiga strategiska placering. Guam har fortfarande en stor flottbas och närvaron av militär personal är uppenbar. Mitt omedelbara intryck av Guam var att det är lite grann som Hawaii till karaktären, men när man gräver djupare upptäcker man att det finns ett rik och fascinerande historia. En intressant detalj är att 85 procent av Guams nästan 160 000 invånare är katoliker. Klimatet är tropiskt med heta och fuktiga dagar med få säsongsvariationer. Medeltemperaturen är cirka 30 grader och här finns endast två säsonger; regn- och torrsäsongen.

De första att anlända till Guam var Chamorros, sjöfarare, som man tror härstammar från Sydostasien. Trots att Guam vid flertalet perioder under historien varit ockuperat, så har Guam behållit sitt språk samt traditioner. Guam har varit under amerikansk flagga sedan slutet av 1800-talet och var under andra världskriget ockuperat av japaner. Japaner har bara 3,5 timmars flygresa till Guam från Tokyo och är den i särklass största turistgruppen. Detta speglas i att det finns japanska butiksbiträden i de flesta större butiker och att man hittar både menyer och skyltar på japanska.

Guam har många av de större hotellkedjorna på plats men jag valde att bo på charmiga Fiesta Resort, som har ett kanonläge intill den vita strandstranden och fina möjligheter till badliv. Se till att boka ett rum med havsutsikt då det inte med ord går att beskriva solnedgångarna. De måste upplevas. Rummen är spatiösa och har allt vad man behöver. Frukosten är både välsmakande som spännande, inte mist tanke på de många färska frukter som erbjuds samt de japanska inslagen i maten. Hotellets restaurang erbjuder dagliga middagsshower med olika dagliga teman. Om man anländer tidigt på morgonen går det bra att mot avgift boka transport av hotellet, som ligger mycket nära flygplatsen.

Om man endast har ett par dagar på sig att göra Guam så finns det vissa ställen som man inte får missa när man är här. Ett av dessa är att besöka Two Lover’s Point, där massor av blivande brudpar samlas för att knyta äktenskapets band. Utsikten från toppen tar andan ur en och personer med anlag för höjdrädsla rekommenderas att inte titta ner. Som jag inledningsvis nämnde var Guam ockuperat av japaner under andra världskriget. Är man intresserad av detta rekommenderas ett besök på T. Stell Newman Visitors Center, som ger en komplett bild av andra världskrigets fasor. Önskar man mer närkontakt med denna historia rekommenderas ett besök på Pacific War Museum, som visar kriget från såväl den amerikanska som den japanska sidan. Museet består av av olika slags vapen men även mycket annat.

När man efter ett tag börjar bli varm och svettig väcks längtan efter ett svalkande bad och då kan jag rekommendera de naturliga poolerna i Inarajan som ligger i södra Guam. Dessa naturliga pooler är något av Guams mest fantastiska naturfenomen. Polerna fylls successivt med havsvatten vilket gör att vattnet hela tiden är fräscht. Här samlas Guams befolkning till grillning och picknickar. Överlag verkar invånarna på Guam leva ett rofyllt liv, de stressar inte utan tar dagen som den kommer.

Efter Guam avslutade jag min Söderhavsresa med att besöka ett av de minsta länderna i Söderhavet, nämligen Palau. Det är inte lätt att hitta och boka hotell från sökmotorer vilket förvånar mig då det trots allt besöks av drygt 100 000 turister varje år. Jag bokade ett rum på Palasia Hotel, vars läge är överlägset och vars standard tillhör de bättre i landet. Priserna är humana och det finns alltid möjlighet att förhandla om listpriserna. Även här betalar man med dollar. Hotellet är ett förstaklasshotell och har en trevlig frukostrestaurang där frukosten varieras varje dag. Här finns också möjlighet att få massage för endast 25 dollar för en timme. Bastu och pool erbjuds också. Läget i staden Koror är vidare mycket bra med närhet till både restauranger och aktiviteter.

På tal om aktiviteter så finns det mycket att göra på Palau och det mesta kretsar kring landets fina vatten. Palau är inget billigt land att besöka. Boendet kostar från 100 dollar och uppåt och ett paket med populära vattenaktiviteter, exempelvis att simma med maneter, snorkla och båtkryssning kostar 100 dollar p l u s en extra skatt på samma summa. Av denna anledning testade jag inga attraktioner. Som om det inte räckte med den höga prisnivån avkrävs man vid hemresan 50 dollar i utreseskatt (!). Överlag verkar det mesta på ön rikta sig till turister med feta plånböcker. Vill man emellertid fly stressen och varför inte gifta sig, är mysiga Palau Plantation Resort, ett hotell som spelar i den högre divisionen. Jag besökte detta för att njuta av den goda maten de serverar och fann till min stora överraskning att maten var mycket prisvärd och tingade ett lägre pris än restaurangerna i staden i övrigt. Jag fick också en visning av rummen som ligger ostört och fint.

En annan dag tog jag båten till systerresorten Ngellil Nature Island, en ekovänlig resort som endast har åtta rum, även detta i den högre prisklassen. All elektricitet på denna resort kommer från solpaneler vilket innebär att det varken finns A/C eller TV. Maten är mycket god även här och givetvis rekommenderas färsk fisk som det finns mycket av i dessa klara farvatten.

Söderhavet är fascinerande på många olika sätt och man längtar tillbaka till den enkla livsstilen och den varma gästfriheten. Nästa destination att skriva om blir Filipinerna, en ny och mycket intressant bekantskap för mig. Mer om detta i mitt nästa reportage.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2013 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: