sourze.se
Illustration: CircaSassy

Illustration: CircaSassy 

Inplanterade, störande hyresgäster - finns de?

Ännu en tanke har börjat att gro, så sakteliga ta form och växa i mig den senaste tiden... likt ett slags sanningsfrö, som jag vill förmedla, ett av flera. Jag vill inte låta alltför konspiratoriskt lagd men en viss stor (marknadsledande?) hyresvärd, som har antagit för ny ovana att renovera ALLA lägenheter, från vilka de tidigare hyresgästerna har "avflyttat", och därigenom se till att "smyghöja" hyran med cirka 1 000 kronor i månaden, har även antagit andra ovanor.

Jag vill inte här tillkännage denna hyresvärds namn men dess grundare sitter förmodligen någonstans på Bahamas just nu och känner sig kanske mäkta stolt över sina inside-kunskaper om skatter, kryphål i skattelagarna och över de miljarder, som han har förvärvat genom det imperium, som han har skapat, liksom från "noll" (/"scratch").

Var det verkligen någonsin ok att den så kallade allmännyttan urholkades på detta sätt, till förmån för privata aktörers plånböcker? Att de privata aktörerna skulle tillåtas att sko sig på sämre bemedlade medmänniskor?

Ja, tydligen var det okej, eftersom det som inte fick ske ändå skedde.

Exempel på andra "ovanor":

* man kan inte längre vara anonym, när man kontaktar "Störningsjouren". Varför inte, kan man undra, eftersom det tidigare var möjligt, när hyresvärden var en annan OCH eftersom det är fullt möjligt i en annan kommun.

* hyresvärden underhåller inte huset i den mån som krävs.

Nu till huvudämnet: INPLANTERADE, STÖRANDE HYRESGÄSTER...

Ja, finns sådana, eller är det bara inbillning och ren och skär (/rosa?) fantasi?

Min tes är att OM de finns, så kan de ha en koppling till att hyresvärden vill bli av med andra befintliga hyresgäster, på grund av omotiverade renoveringar (vilket utvecklades i ingressen), som i sin tur skapar omotiverade hyreshöjningar.

Enl. den tesen, så är dylika inplanterade hyresgästers enda funktion att störa andra hyresgäster så mycket som möjligt, till exempel genom att sätta i system att spela musik med början klockan 22, eller att prata på sin uteplats klockan 03 på natten/morgonen (eller till klockan 06, eller dygnet runt?), som om de liksom inte visste bättre (vilket de, som jag tänker på, kanske inte heller gör men det är en annan fråga).

Sannolikt får de även bo gratis under tiden de stör andra hyresgäster.

Till de störande personer, som jag tänker på, ville jag skriva följande (och fler) "dumma" frågor. Har du/ni någonsin, ens för en endaste sekund, funderat över existentiella frågor, såsom:

* vilken rätt har jag att existera?

* vilken rätt har jag att störa grannar sent om nätterna med högljutt prat, som om jag ägde det hus, i vilket jag råkar hyra en lägenhet?

* vilken hänsyn och respekt borde jag visa gentemot mina grannar?

Sådana frågor har jag funderat över, ganska ofta.
"

Det problem, som jag här beskriver, kan dels vara ett:

* informationsproblem: personen har av olika skäl (kanske språkliga?) inte tagit del av informationen, om att en hyresgäst bör dämpa musik, prat, etc efter klockan 22

* attitydproblem: personen VILL INTE ta till sig informationen, det vill säga nonchalerar den och brister därmed i hänsyn och respekt gentemot grannar.

Det är lika illa oavsett vad problemet handlar om, fast lite värre om det handlar om dålig attityd, vilket verkar vara fallet i det fall, som jag tänker på.

Om någon läsare har liknande erfarenhet, så vore den intressant att ta del av.

Varsågod!


Om författaren

Författare:
Liolin Vernram

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2013 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: