sourze.se
Foto: flickr/scragz (BY CC 2.0)

Foto: flickr/scragz (BY CC 2.0) 

Watain + Scientologerna = sant

Att Watain likt Scientologerna har skapat sig ett starkt varumärke i ordets mest bokstavliga betydelse förvånar mig inte. Storkonsumenterna köper hela kitet och den livsstil som kommer med det.

Det svenska black metalbandet Watain släppte sitt nya album, The Wild Hunt, förra veckan. Det flög direkt upp på svenska albumlistans förstaplats; de är omåttligt populära.

Jag gillar äldre black metal men jag har alltid haft svårt att ta till mig Watains material. De har jämt framstått så tillgjorda i mina ögon och öron.

Att Watain likt Scientologerna har skapat sig ett starkt varumärke i ordets mest bokstavliga betydelse förvånar mig inte. Storkonsumenterna köper hela kitet och den livsstil som kommer med det.

Coca Cola försöker sälja sin "Coca Cola-lifestyle"; det är understått att det en kommersiell produkt. Watain har med sin image lyckas framstå som esoteriskt icke-kommersiella medan de säljer sin produkt. Det passar de som går emot strömmen i flock som handen i handsken; alla är unika i Watains flock.

Bandet har aldrig riktigt hymlat med att de tillskriver sig någon form av kristendom. Eller ja, det är väl kanske att missrepresentera dem. De hävdar prompt att det är någon form av teistisk satanism; kaosgnosticism. Men dessa ordkonster lurar egentligen inte någon utom enstaka fans. Att det handlar om någon form av abrahamitisk religion är uppenbart.

Scientologer säljer kändissponsrad sci-fi pseudovetenskap och Watain säljer kristendom, ursäkta "teistisk satanism", uppiffad med en seriöst svartvit image och blodig scenshow. Det är svårt att vara vit medelklassman, ens image måste givetvis spegla ens liv. Konstnärer tummar inte på inlevelsen.

Att Watains esoteriske ansikte utåt, Erik Danielsson, är genuin med det han gör betvivlar jag inte. Men i det stora hela spelar nog Satan en rätt liten roll i Watains produktionsled. Precis som att Xenu spelar en rätt liten del i den värld Scientologerna lever i.

Koka ned Scientologerna och Watain till essensen så finns bara en sekt full med kändisar och ett populärt band som spelar musik kvar. 

Aldrig har det varit så inne att "gå emot strömmen". Hjorden av självständiga sinnen älskar Watain.

Hail Satan! 


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2013 11:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: