sourze.se
ABBA the Museum

ABBA the Museum 

Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Abba – The Museum – Stockholms nya turistattraktion

Efter många turer har drömmen om ett ABBA museum (www.abbathemuseum.com) förverkligats.

(Foto: Karolina Martin)

Mannen bakom museets tillkomst är ingen mindre än ABBA medlemmen Björn Ulvaeus själv, vilket borgar för en seriositet och genuinitet, som troligen inte hade funnits annars. Detta har resulterat i mängder av minnesvärda bidrag som guld- och
platinaskivor, nygjorda intervjuer. En sprakande blandning av nostalgi med mycket musikglädje. Sedan museet öppnade i maj, har över 100 000 besökarna, både svenska och utländska, strömmat till i stora mängder. Under vårt besök på museet hördes bland annat tyska, kinesiska, holländska och givetvis också svenska.

Museet, som även huserar ett hotell på de övre planen, finns på Djurgården i Stockholm, mittemot Gröna lund. Själva museet hittar man två våningar ner i huset. Museet håller generösa öppettider från 10 på morgonen till klockan 20 varje dag. Tiden sätter inga gränser för entusiasten på hur länge besöket kan vara. Ett sällskap spenderade upp till 8 h, enligt en anställd och det var inget svårt att ta till sig. Med tanke på den unika auktion av ABBA föremål som nyligen avslutats, skall det bli spännande att se om några av dessa föremål till slut hamnar i museets samlingar.

Museet är också, på Björns inrådan, ett kontantfritt museum. Här betalar man med betal- och kontokort och inget annat.
Något som slår oss när vi kommer till museet är de attraktioner som man som besökare möter redan i entrén i form av ABBA medlemmarna i naturligt storlek där man kan skoja till det genom att ställa sig bakom dessa och sätta dit sitt eget ansikte och låta ens vänner fotografera och föreviga besöket. I väntan på vår tur att expedieras imponeras vi av museishopen som verkligen har allt från skivor, T-shirts med ABBA motiv till postrar, pins och kylskåpsmagneter. Det som är viktigt för en besökare att känna till, redan från början, är att man måste hålla koll på sin biljett, då man under tiden man är på museet, genom att skanna biljetten kommer att få nytta av den på många olika interaktiva sätt. Jag rekommenderar också att man lägger till 40 kronor på biljettpriset, som är 195 kronor, för att få en audioguide som i hög grad gör upplevelsen än rikare. ABBA medlemmarna har nämligen talat in historier och minnen som inte alltid är så välkända bland den stora publiken. Exempelvis berättar Agnetha och Björn, tillsammans, om hur de träffades. Man aktiverar audioguiderna genom att toucha vissa stationer i hela museet som är väl utmärkta.

Redan när man kommer ned i förrummet till museet slås tonen an i form av en kortfilm som gör den mest tveksamme nyfiken på vad som väntar. Väl inne i museet börjar man i kronologisk ordning gå igenom medlemmarnas tidigare karriärer före ABBA, både i form av levande TV bilder och mycket snygga bilder och texter som man får både på svenska och engelska. Överlag är man djupt imponerad av detaljrikedomen i det man får uppleva, det finns en tanke bakom varje attraktion. Besökaren får följa ABBA i kronologisk ordning, från den tidiga karriären till modern tid. Man får beskåda medaljen som ABBA vann i samband med vinsten i Brighton och Melodi Grand Prix 1974 och mängder
av de berömda scenkläderna. Vidare visas hur livekonserterna
förbereddes och hur upptagna ABBA medlemmarna var när hjulen snurrade som allra snabbast. Något som ger ett extra speciellt inslag är en gammal telefon på en piedestal. Telefonen kan när som helst ringa, och de enda som har telefonnumret hit är ABBA medlemmarna. När vi lämnade museet passade vi på och frågade personalen om någon lycklig besökare hade haft turen att vara där vid exakt rätt tillfälle, och fick då veta att Frida hade ringt månaden innan och pratat med ett lyckligt fan i fem minuter.

Det som dock gör museet levande och modernt i allt det gamla, med tanke på att gruppen slutade att ge ut nya plattor 1982, är de interaktiva stationerna som är utspridda i museet. Här kan man exempelvis öva på att bli den femte ABBA medlemmen genom att gå in i ett bås och välja mellan ett antal låtar att sjunga in live i en mikrofon. För att man ska ha en rimlig chans att hänga med har man texten framför sig hela tiden. Det roliga med denna är att man kan öva hur många gånger man vill och sjunga själv eller varför inte prova på att sjunga en duett tillsammans med någon. Vill man sedan spara det man sjungit in är det viktigt att man skannar sin biljett och sitt unika nummer. Med detta kan du efteråt gå in på museets hemsida, logga in med ditt biljettnummer och lyssna på vad du åstadkommit. Mycket roligt för dig själv och för din omgivning, och något som ger ett bra mervärde. Det är sedan möjligt att spara sin ”insats” på den egna datorn. En annan interaktiv attraktion är att du kan skanna ditt eget ansikte och sedan utföra virtuella dansrörelser till dockor föreställande ABBA. Man kan också ställa upp och sjunga till ABBA:s hologram på scen vilket väcker många skratt.

Ett besök rekommenderas. Oavsett om man är ett fan eller inte kommer man ha mycket roligt under den tid man går runt i detta, för framtiden och framtida fans, förberedda museum. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2013 10:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: