sourze.se
Foto: flickr/ahlea (BY CC 2.0)

Foto: flickr/ahlea (BY CC 2.0) 

Vargangrepp i Skåne

Åter har en vargmassaker skett, denna gång på en gård utanför Östra Sallerup, nära Hörby i Skåne.

Åter har en vargmassaker skett, denna gång på en gård utanför Östra Sallerup, nära Hörby i Skåne. Fårägaren upptäckte vargmassakern tidigt på söndagsmorgonen 4 augusti. Sju av fåren var döda och två så svårt lemlästade att de måste avlivas. Vilket lidande för djuren att möta döden på detta sätt. Men det är väl så varganhängarna vill ha det i framtiden, med sargade djur både i skogen och i beteshagar och människor kommer nog inte heller att gå säkra i skog och mark. 

Vargen utrotades i Sverige på 1800-talet, det anordnades vargskall inom byarna och det lades ut fångsrgropar med åtel för att locka vargen där de ramlade ner i för att sedan avlivas. Vargen blev nog på detta sätt mer humant avlivad än dess offer, som sargas och rivs.

Så vad är det för skäl att vargen åter ska inta våra skogar? Jo, det sägs bland annat att den är utrotningshotad, men det finns massor med varg både Ryssland och Spanien med flera ställen. Också sägs att det är ju så enastående att få se en vild varg i naturen. En hypotetisk fråga, hur går det när älgar och rådjur minskar?  (vilket de ju redan gjort) Jo, då söker vargen sina byten närmare människan och det är tamboskapen som går ute i hagarna.

Det var det som hände på 1800-talet och tidigare också förstås. Och för att freda sig och sin boskap för överlevnadens skull måste människan utrota vargen, den som några stollar till varganhängare nu vill ska breda ut sig i våra skogar igen. 


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2013 08:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: