sourze.se
Artikelbild

FEMEN – Den nakna kroppen som ett politiskt vapen

Mitt namn är Lucas, och i torsdags deltog jag i FEMENs toplessprotest utanför den ryska ambassaden i Stockholm.

Hej.
Mitt namn är Lucas, och i torsdags deltog jag i FEMENs toplessprotest utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Vi motsätter oss starkt Vladimir Putins anti-HBTQ-lag, och vi kräver okränkbar frihet för alla HBTQ-personer, både i Ryssland och världen över.

Jag skulle vilja förklara varför jag, som icke-kvinna, var en del av denna protest. Först vill jag påpeka att fastän min kropp är biologiskt manlig, så identifierar jag mig inte med något kön alls. Jag är en person. Jag är Lucas. Jag är inte ett kön, och inte heller en sexuell eller romantisk läggning.

Jag identifierar mig själv som en människa. Och för mig innebär det att en människa är någon som säger nej till alla former av inhuman behandling, lagar osv. FEMEN stödjer (bland annat) jämställdhet, den anti-patriarkala kampen och lika rättigheter för alla. Detta är anledningen till att jag är stolt över att kalla mig för FEMEN-aktivist.

Fastän FEMEN traditionellt (och officiellt) använder den nakna kvinnokroppen som sitt politiska vapen, blev även jag inbjuden att delta i denna protest. FEMEN använder den nakna kvinnokroppen i vår kamp, eftersom det helt enkelt ger oss uppmärksamhet. Vår rörelses grundare protesterade ursprungligen med kläderna på; men ingen lyssnade.

Jag måste erkänna att manskroppen antagligen inte är lika kraftfull som kvinnokroppen, som ett politiskt vapen. Men det är inte vad som är viktigt för mig. Jag skulle vilja påstå att jag själv, tillsammans med Jenny, Aliaa och Louise ändå lyckades med att framföra vårt budskap. Feminismen, i alla dess former, kommer aldrig att växa sig starkare genom att exkludera någon från kampen mot patriarkatet. Feminism är för alla.


Om författaren

Författare:
Lucas Alexander

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2013 09:11

Fakta

"FEMEN – is sextremism serving to protect women's rights. It's democracy watchdogs, attacking patriarchy, in all its forms: the dictatorship, the church, the sex industry" föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: