sourze.se
Foto: flickr/Håkan Dahlstöm (BY CC 2.0)

Foto: flickr/Håkan Dahlstöm (BY CC 2.0) 

Sopstationer - viktigare än brevlådor?

Postnord. Vet ni vad ordet står för? Så här var det: Vår förra industri- och landsbygdsminister sålde ut - av någon svårförklarlig anledning - Svenska Postverket, som var ombildat till aktiebolag redan 1994. Till danskarna, ni vet dom där som har röda postlådor, ungefär som vår julpost.

Det nya företaget, som efter samgåendet med danska postverket, fick heta Postnord. Så fick vi då en förklaring till varför posten kommer - om den kommer - kl.17 i stället för kl.11. Svängen över Köpenhamn tar sin tid, det förstår vi väl.

Jag blev lite irriterad häromdagen när jag for runt i det fiina Bromma, orten med världens högsta fartgupp,  på jakt efter en av de gula brevlådorna. Varje kvarter, i stort sett, har numera en sopsorteringsanläggning där man kan göra "sopgubbarnas" jobb. Plast här, tidningar där och väl ursköljda filmjölksförpackningar där. Och glasbehållarna som alltid är fulla, kanske på grund av vårt ökade behov av tröst. Ursäkta mig, sopgubbarna, men jag tillhör den bortskämda generationen som vuxit upp i ett fungerande samhälle. Och imponeras stort av hur lätt det var att få folk att sortera sina sopor och helt outbildade ge oss in i sophanteringsbranschen.

Men en gul postlåda som kan hantera mina räkningar och små parfymerade försändelser till älskarinnorna? Njet, no way Jose. Icke.

Jar löste problemet med en smula lokalkännedom. Jag vet var någonstans två brevlådor  fått bli kvar då vi efter rationaliseringarna skrämt myndigheten. Hands Off våra brevlådor. En av dem har vi kämpat tappert för lokalt, när den plötsligt en dag var borta. Vi fick tillbaka den... Rationalisering inom posten innebär alltid att kunderna får längre avstånd till sin brevlåda. Och leveransen försenas. Min "tisdagstidskrift" kommer för det mesta på onsdagen. Skrynklig.

Den där f.d. ministern sitter väl pösande pösande nöjd och räknar sina pensionspengar. Vi hoppas att hon fått smaka på sina egna rationaliseringar och får vänta riktigt, riktigt länge på månadsbeskedet. Dålig postgång i storstan - det kan man vänja sig vid i viss mån. Men en landsbygdsminister som bidrar till att lägga ner landsbygden...  Oj oj oj. Skönt att hon slutade. 


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2013 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: