sourze.se
Illustration: flickr/FeierAbend Bastel Verein (BY CC 2.0)

Illustration: flickr/FeierAbend Bastel Verein (BY CC 2.0) 

Paret Svensson: Vuxna på riktigt

En vuxen är det hen konsumerar och det hen pratar om; konsumentklassen, den måttliga eliten. Men måttlig elitism är inte riktigt elitism.

Sverige är ett normativt samhälle. Visserligen är vi rätt jämställda och genushippa men något saknas. Det finns till exempel en föreställning om hur man agerar "vuxet'. Det är inte direkt något som är definierbart och jag tror inte att det är meningen att det ska vara definierbart. Man ska inte analysera det. Du är betraktaren men skönheten ligger inte dina ögon; du måste stämma av med tidsandan och opinionen innan du får veta vad som är vackert.

Det som vi pratar om när vi inte pratar om något speciellt är särskilt viktigt; småpratet. Medelklassens "skön konst".
Att bemästra denna vardagsadliga konst gör alla av rang, man vill inte riskera att vara ofin och osofistikerad. Sport, inredningsprogram och andra folkhemsnostalgiska ämnen står högt på samtalsagendan. Sånt som inte berör en direkt men som man ändå antas känna sig involverad i.

Och visst är det en konst! Man kan försöka hänga med i svängarna när det talas om uteplatser, framtida båtköp och skvaller men folk ur vardagsadeln märker direkt när man försöker fejka sin adlighet. Känner man inte igen kodorden och den dogm man förväntas efterleva så får man stå kvar ute i kylan.

En vuxen är det hen konsumerar och det hen pratar om; konsumentklassen, den måttliga eliten. Men måttlig elitism är inte riktigt elitism. Man lever ju som medelsvensson gör; den vuxna människan och idealet. Det som "det andra" blir bedömt utifrån; den normkritiska normen. Hen som sätter agendan.

Om man bedöms vara misslyckad som vuxen är man misslyckad som människa. De sociala sanktionerna väntar och i vanlig ordning slår sanktionerna hårdast mot den som inte kan anpassa sig. Man är lika halv som mannen som inte är traditionellt maskulin, lika halv som hen som pratar svenska men bryter på ett annat språk, lika halv som gayparet som måste efterapa heteronormen för att få acceptans.

En person som borde bete sig vuxet men inte gör det står lågt i kurs. Det är uppenbart att det bara är herr och fru Svensson som verkligen är vuxna. Vuxna på riktigt.


 
Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2013 11:36

Fakta

samhälle föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: