sourze.se
Foto: flickr/soulplace (BY CC 2.0)

Foto: flickr/soulplace (BY CC 2.0) 

Tolerans är bra - men det behövs mer

Tolerans. Det är ett ord som vi använder rätt ofta, inte minst vi antirasister. Det är liksom det givna ordet som vi väljer när vi ska sätta etikett på vad vi är, vad vi gör, vad vi tror på. Men jag tycker att ordet säger för lite.För krasst sett är det väl ändå ett minimikrav att tolerera någon annan? Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Jag skulle vilja att vi pratar om om fler saker. Jag vill att vi också börjar pratar om acceptans och förståelse. Jag vill att vi ska göra mer än bara tolerera andra människor – jag vill att vi ska välkomna dem och respektera dem. Jag vill att vi ska lyssna på dem och försöka förstå vad de tycker, och varför.

Varför är det här så viktigt för mig? Tja, kanske för att jag själv vill bli mer än tolererad. Nej, missförstå mig rätt här: jag förväntar mig inte att alla ska tycka som jag. Jag skulle inte ens vilja det, för det skulle bli en ganska tråkig värld. Men jag vill att andra människor ska vara öppna för mina åsikter och villiga att lyssna på mig. För ärligt talat, många använder tolerans som ett sätt att slippa ifrån att bry sig. ”Jag är en tolerant människa!” blir plötsligt bara tomma ord, utan mening och betydelse.

Jag har sett intolerans börja sprida sig även bland ”oss antirasister”, även om det är svårt att se oss som en grupp på det sättet. Men nog har klimatet hårdnat och jag ser hur de på ”min” sida hånar meningsmotståndare. Går till personangrepp. Använder härskarteknik på härskarteknik. Startar trollkonton i Sverigedemokraters namn för att svärta ner deras namn. Skapar hemsidor som bara går ut på att håna, utan någon särskilt konstruktiv tanke bakom. Det leder till att inte bara blir vår påstådda tolerans rätt genomskinlig och falsk, vi låter våra motståndare plocka gratispoäng på vår bekostnad.

Rätt väg att gå för ett bättre samhälle är inte att möta intolerans med mer intolerans. Rätt väg att gå är att visa respekt även för våra meningsmotståndare. Ja, även för de som bygger hela sin ideologi på att vara fientligt inställda till andra. Varför är det så viktigt att visa tolerans mot intoleransen? För att vi är demokrater. För att vi tror på medmänsklighet. För att vi tror på det goda i andra människor. För att det är enda sättet vi kan förändra världen till det bättre.

Idag är det två år sedan det ofattbara hände. Två år sedan människor dog till följd av intolerans. Jag önskar mig detta idag: att vi låter bli att bemöta de intoleranta med hån och härskartekniker. Bemöt dem med faktaargument istället – för det är ju just det som är poängen, vi har fakta på vår sida. Läs på deras vanligaste argument, för det finns alltid motargument.

Jag säger inte att ni ska älska era motståndare. Jag säger bara att jag inte tror att någon vinner på ökad fientlighet, ökad polarisering och ökade klyftor. Kan man förändra en inbiten rasist, nazist eller på annat sätt intolerant människa? Ja. Det är min fulla övertygelse. Men vi gör det inte med intolerans.


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 22 jul 2013 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: