sourze.se
Foto: Jesper Noer

Foto: Jesper Noer 

"Män blir också utsatta"

"Våld ur ett könsperspektiv kanske måste ses på ett snävt sätt"

Alltför många gånger har jag sett folk kommentera att män faktiskt också blir våldtagna; oftast i diskussioner om män som våldtar kvinnor. De har klagat på att det finns ett brott kallat ”kvinnomisshandel”, men inget motsvarande för misshandlade män.

Det är utan tvekan mäns våld mot kvinnor som diskuteras mest. Men är det så konstigt, med tanke på att det främst är män som utför våldshandlingar mot kvinnor (och inte tvärt om)? Och är det verkligen fel att analysera ett specifikt fenomen, utan att hela tiden jämföra det med alla tänkbara motsatser och kopplade ämnen.

Är det ”ignorant” att exempelvis tala om apartheid, utan att lägga fokus på hur vita personer blir förtryckta av mörkhyade? Jag tror säkert att det har hänt och händer – det är inte heller något jag försöker förneka – men det är kanske inte så viktigt. Då jag själv är vit, skulle jag nästan skämmas om personer som delar min hudfärg skulle försöka belysa omvänd apartheid som något extraordinärt viktigt.

Nu tycker jag inte att det är acceptabelt att någon förtrycks, oavsett hudfärg; men att tjafsa om att vita personer också har det svårt skulle inte lämpa sig i en diskussion om apartheid. Det skulle vara ett försök att förminska allt ont som mörkhyade har utsatts för; en ansträngning å historiens vita förtryckares vägnar, att även låta dem ta på sig en offerroll.

Våld ur ett könsperspektiv kanske måste ses på ett snävt sätt; nämligen hur mäns våld mot kvinnor sker på ett strukturerat sätt. Det vill säga vad vi kallar ”patriarkatet”. Män blir också slagna, sparkade, våldtagna, diskriminerade och förminskade till objekt. Det är inget som feminister försöker förneka i och med vårt fokus på mäns våld mot kvinnor.

Det är viktigt att förstå att samhället vi lever i är ett patriarkat, och inget annat. Att vi lever i ett patriarkat betyder inte att alla män våldför sig på kvinnor, eller att alla män är onda. Men det innebär att män fostras till en mansroll som karaktäriseras av sin dominanta natur.

Redan i tidiga åldrar så är det inte ovanligt att pojkar leker mer fysiskt och/eller våldsamt, medan flickor uppmuntras till att göra annat. Patriarkatet uppfostrar pojkar till att bli män; och därpå patriarker. Feminismen verkar för att motarbeta patriarkatet, och eftersom patriarkatet påverkar alla (på olika sätt), så finns det ingen anledning för någon vettig människa att inte kalla sig feminist.

Heterosexuella män påverkas av att själva samhället förväntar sig att de lever upp till en viss roll, som jag inte alls tror alla är bekväma i. Så klaga inte på feminismen, när det exempelvis visar sig att få män vågar anmäla kvinnor för våldtäkt på grund av skamkänslor. Det är inte feminismen som påverkar människor till att tycka så; det är vårt patriarkala samhälle som förutsätter dominans inom ramarna för ”manlighet”, och således skambelägger män som misslyckas med att vara fullkomligt dominanta.

De som aktivt väljer att inte kalla sig feminister, är de som inte har förstått vad feminismen och patriarkatet är för något. 


Om författaren

Författare:
Lucas Alexander

Om artikeln

Publicerad: 22 jul 2013 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: