sourze.se
Foto: Philip Gabinus

Foto: Philip Gabinus 

Skifferoljan förändrar världsekonomin

Man kan undra hur olje- och gasjättar som Saudiarabien, Irak och Förenade arabemiraten kommer att handskas med den nya situationen.

I en artikel i Metro den 5 juni 2013 med rubriken ”Israels svarta guld förändrar regionen ” skriver Per Jönsson om Israels nyupptäckta skifferoljefyndigheter: "Israels tillgångar i form av skifferolja beräknas till cirka 250 miljarder fat. Störst tillgångar har USA med cirka en biljon fat och Kina med en tredjedel så mycket.”

Dessutom har stora gasfyndigheter upptäckts i östligaste Medelhavet och börjat exploateras av bland annat Israel. Man kan undra hur olje- och gasjättar  som Saudiarabien, Irak och Förenade arabemiraten kommer att handskas med den nya situationen. Tillsammans med traditionella oljefält i Mellanöstern har dessa länder enligt Jönsson  följande oljetillgångar: ”Israel 250 miljarder fat, Saudiarabien 260 miljarder fat, Iran 151 miljarder fat, Irak 143 miljarder fat, Förenade arabemiraten 137 miljarder fat, Kuwait 102 miljarder fat.”

Jönsson nämner inte de problem som Ryssland kan få av ett lägre pris på olja och gas.

Artikeln har följande avslutning: ”Att USA:s och övriga västvärldens oljeimportbehov från de oljerika arabstaterna kommer att avta drastiskt till följd av egen skifferbaserad olja lär också röra till maktrelationerna i Mellanöstern.”

 


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2013 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: