sourze.se
Artikelbild

Förminska inte rädslan för våldtäkt

Juristen menade att när en kvinna känner sig osäker och rädd skapas dålig stämning hos allmänheten. Om du blir våldtagen är det bara en slump, ansåg han. Ibland blir du våldtagen, ibland inte.

När våldtäkter kommer på tal finns det alltid människor som ska förminska betydelsen av strukturerna som spelar in i att de sker. De menar att alla män inte är “onda våldtäksmän” utan det gäller bara vissa, och av den anledningen vägrar de se mönster i samhället som ligger bakom att kvinnor kränks sexuellt. 

Känslan av otrygghet som jag och många andra kvinnor känner när vi rör oss ute nattetid får inte förminskas. Det räcker inte med polisiära insatser, som en jurist skrev till mig skulle vara lösningen.

Detta uttalande kom efter att han hade hoppat på en tjej som skrev om att män borde tänka hur de beter sig nattetid, på grund av känslan av rädsla som de kan utsätta kvinnor för med sitt beteende. Hon hade precis förklarat att hon var tacksam att en kille hade hållit sig på avstånd nattetid, då hon var ensam.

Men juristen i fråga menade att när en kvinna känner sig osäker och rädd, skapar det dålig stämning för allmänheten. Han fortsatte med att skriva hur hennes oro och tacksamhet över att killen hade hållit sig på avstånd var "bisarr" och att han tyckte synd om henne och alla andra för att de känner så.

Mannen tyckte alltså både att kvinnors rädsla är befängd och skuldbelägger oss för att vi är rädda, med motiveringen att det skapar dålig stämning för andra i samhället. Det handlar bara om slumpen, menar han. 

Ibland blir du våldtagen, ibland inte.

Jag tror inte denna man är unik i sitt sätt att avfärda de strukturer som ligger bakom våldtäkter och därmed sitt eget ansvar. Inte heller är han unik när han menar att siffrorna visar att det inte är så många våldtäkter som sker i Sverige. I Sverige är det bara var femte våldtäkt som polisanmäls (Nationella trygghetsundersökningen, 2011) och det är enbart en fjärdedel av dessa fall som leder till åtal (BRÅ).

Det är bara de priviligerade som kan sitta och förneka sin egen makt, skylla ifrån sig och skuldbelägga. Den här mannens lösning; fler polisiära insatser, räcker inte för att komma till rätta med det grundläggande problemet med kvinnors utsatthet, att kvinnor så ofta blir måltavlor för sexuellt våld.

Det krävs ansvar från alla.


Om författaren

Författare:
Sara Abdollahi

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2013 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: