sourze.se

Gräv ner överskottsmålet

Av de politiska partierna är det bara Vänsterpartiet som vill överge överskottsmålet och i stället ha en budget i balans. Miljöpartiet kan tänka sig att göra om systemet men varken finansminister Borg eller socialdemokraternas ekonomiske talesperson, Magdalena Andersson, är för ett slopande av överskottsmålet.

I en artikel i SvD den 3 juli 2013 med rubriken ” Ekonomerna : Gräv ner överskottsmålet ” behandlar Lena Hennel en omstridd fråga.

Artikeln har följande inledning : ” Stora delar av den svenska ekonomeliten vill slopa dagens överskottsmål. Det visar en SvD-enkät. Politikerna skulle då få ökat utrymme för satsningar. Men flera ekonomer varnar för att politikerna inte skulle kunna hantera en sådan frihet.”

Av de politiska partierna är det bara vänsterpartiet som vill överge överskottsmålet och i stället ha en budget i balans. Miljöpartiet kan tänka sig att göra om systemet men varken finansminister Borg eller socialdemokraternas ekonomiske talesperson Magdalena Andersson är för ett slopande av överskottsmålet.

En anledning till att Sverige borde kunna överge överskottsmålet är den låga statsskulden på 38 procent av BNP. Anmärkningsvärt är att östblocksländerna har så låg statsskuld och särskilt de baltiska länderna utmärker sig.

Här är statsskulden i procent av BNP.: ”Estland 10 procent, Bulgarien 19 Luxemburg 21, Rumänien 38, Sverige 38, Lettland 41, Litauen 41 Danmark 46, Tjeckien 46, Slovakien 52 , Finland 53, Slovenien 54, Polen 56, Nederländerna 71 Malta 72, Österrike 73, Ungern 79, Tyskland 82, Spanien 84, EU-genomsnittet 85, Cypern 86, Storbritannien 90 Frankrike 90 Belgien 100, Irland 118 Portugal 124 Italien 127 Grekland 157.”


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2013 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: