Busstrejken har upphört och turistindustrin drar en lättnadens suck liksom alla utsatta resenärer. Frågan är om avtalet ger något mer än medlarnas slutbud som Kommunal sade nej till och kallade ”skambud”.
Det nya avtalet ger samma lönehöjningar som alla andra, cirka 2,6 procent per år och en gemensam protokollsanteckning om en nämnd som ska försöka medverka till att så många som möjligt ska få fortsatt anställning när nya entreprenörer tar över kollektivtrafik.
– Det är inte bindande på så sätt att alla ska få följa med men vi gör ett åtagande att verka för att det ska bli så, säger Bussarbetsgivarens förhandlare Peter Jeppsson till TT.
Arbetsgivaren beslutar enligt lag själv om vilka företagets ska anställa och tanken att konkurrerande företag ge upp den rätten har varit befängd från början. Det nya företaget kan ha egen personal som också är medlemmar i Kommunal, förklarar Kommunals ordförande nu för medlemmarna. Det har nog bussförarna förstått från början.
Busskonflikten hade utvidgats kraftigt den 29 juni om inget avtal hade träffats.
En fråga är i alla fall bra med strejken. Personalen har pekat på exempel där chaufförer som arbetat 20 år eller mer har fått provanställning hos ny arbetsgivare. Provanställning ska bara tillämpas där det finns ett verkligt behov att pröva erfarenhet och kompetens för uppgiften.
Idag har en del företag blivit så oförskämda att meriterade sökanden, specialister eller chefer, upptäcker att ett erbjudande innebär provanställning. De förutsätts alltså lämna fasta välbetalda tjänster för att utsättas för godtycke i en provanställning. Det är oprofessionellt.
Vid en provanställning har du praktiskt taget inga rättigheter om arbetsgivaren vill avsluta anställningen. Den främsta anledningen till att arbetsgivaren tillämpar dem är att de fritt kan avsluta anställningen.
Det är bra att en förödande och onödig konflikt har stoppats liksom Sekos konflikt tidigare i år som riskerade att lamslå den spårbundna trafiken. Både konflikterna löstes genom inrättande av arbetsgrupper och nämnder. Strejk behövs i skarpa lägen men rätt till förhandlingar har man genom både lag och avtal. Den bör utnyttjas fullt ut innan man tar fajten.
Av Sten O. Andersson 28 jun 2013 10:39 |
Författare:
Sten O. Andersson
Publicerad: 28 jun 2013 10:39
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå