sourze.se
Foto: Andreas Krappweis

Foto: Andreas Krappweis 

IRL-sommar

Den äldre generationens barndomsminnen har sitt ursprung i den fysiska världen, till skillnad från dagens unga som kan bygga upp virtuellt programmerade drömvärldar, som de i sin tur – i vuxen ålder – ömsint kommer att beskriva som sin ungdoms smultronställen.

Be din jämnåriga vän beskriva sin barndoms smultronställe. Han eller hon vet alldeles exakt var det ligger. Men minnesbilden överensstämmer sällan med originalet: Platsen är i någon mening vackrare än den var. Den värme och trygghet som platsen utstrålar, har förstärkts genom åren. På den platsen råder fridfull avskildhet på armlängds avstånd från det som var vardag igår och det som är vardag idag. I sitt inre betraktar din vän sitt bardoms smultronställe och minns sin utsiktsplats i skydd av en mäktig trädstam. Genom de skira snåren ser din vän en stor, vit byggnad. Scenen vilar i milt dagsljus eller stillsam skymning. För sin inre syn ser din vän några välbekanta personer. Vuxna som han eller hon kunde titta på – och ibland tjyvlyssna på – utan att bli upptäckt. I din väns minne var alla vänligt sinnade och periferin fanns udda existens som skrämde de vuxna.

Din vän minns, från denna plats och denna tid, en annorlunda ensamhet, en egendomlig vilja till eftertanke. Mellankoliskt återväcker din vän sin ungdoms livliga fantasi och frustande nyfikenhet; som gav så många rön inför vuxenlivet.

Dagens dataanvändare är väl förtrogna med begreppet IRL - in real life. Dejtare, som exempelvis, söker, lockar och leker via mail och chat behöver ett entydigt begrepp när de i den interaktiva miljön för digitala individer ska beskriva det som händer utanför den bildskärmens existerande verklighet.

Det som ska göras inom- eller utomhus i den fysiska verkligheten kan enbart göras i IRL-format.

I dataspelens värld finns svåra och spännande konfrontationer och intelligenta utmaningar. För vilken nationell valuta som helst (= riktiga pengar) kan deltagarna skaffa sig egna kompetenser, egna fysiska förutsättningar och egna konkurrensfördelar som saknar motstycke i IRL.

I dessa onlinespel kan deltagarna – precis som i verkligheten – omöjligen förutse vad som ska hända. IT-programmerare har lagt in variabler som – utifrån spelarens färdigheter, införskaffade tillgångar och egna beslut – utlöser enstaka episoder eller sammanhängande skeenden. IT-programmerare har på ett komplicerat sätt återskapat den simpla verklighetens oförutsägbara förutsättningar.

Vi i den äldre generationen har inga erfarenheter av något som ens liknar dagens interaktiva datamiljöer. Raspiga stumfilmer och överkolorerade diabilder förmedlade förvisso spännande scenerier. Dessa förmådde dock sällan mixtra våra sinnen och flytta oss till en annan verklighet. Det närmaste man på den tiden kunde komma sådana oförklarliga sinnestillstånd var måhända genom religiös och politisk masspsykos.

Den äldre generationens minnesbilder har i den meningen sitt ursprung i den fysiska världen – till skillnad från dagens unga som kan bygga upp virtuellt programmerade drömvärldar, som de i sin tur – i vuxen ålder – ömsint kommer att beskriva som sin ungdoms smultronställen.

Spännande att höra hur dagens barnbarn kommer att beskriva sin bardoms smultronställe för sina mor- och farföräldrar. Deras smultronställen kan då vara byggda på nollors och ettors skruvade fantasier.

För de flesta är det först i vuxen ålder som minnet av barndomens smultronställen blir tydliga: Mor- och farföräldrars omsorger. Tid för lek och gemenskap. De vuxna i ditt smultronställe är inte sällan redan borta. För dem handlade det mest som en fysisk vardagslunk. De gamlas barndomsminnen kan vi knappast teckna någon bild av. Ändå vilar ditt smultronställe på deras – dina morföräldrars och föräldrars – vardagslunk och erfarenheter som de gav dig.

Passa på nu under IRL-sommaren 2013 att byta minnen av verkliga, fantiserade och obefintliga smultronställen med dina barn och barnbarn. De kommer att minnas det du berättar och du kommer att lära dig något nytt.


Om författaren

Författare:
Ulf Lönnberg

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2013 11:47

Fakta

Ulf Lönnberg är styr.ledamot (KD):s Seniorförbudn och ledamot i (KD):s Kulturnätverk i Sthlm
Mitt politiska fokus:
Företagsamhet, generationsgemenskap och kultur är
- var för sig och tillsammans - viktiga grundvalar för livskraftig marknadsekonomi och uthållig välfärd. föreslå

Länkar

www.ulflonnberg.se

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: