sourze.se
Artikelbild

Om könsroller och könsmakt

Det offentliga jämställdhetssamtalet genomsyras av något man närmast kan beskriva som klasskillnader.

För mig är det uppenbart att "könsroll" är ett mer relevant begrepp i jämställdhetssamtalet än "könsmaktsordning". Det är mer konkret, det är lätt att diskutera kring och de flesta människor kan relatera till och bidra till konversationen.

Begreppet könsroll låter sig definieras nästan instinktivt, medan begreppet könsmaktsordningen är desto mer luddig och låter sig sällan definieras.

Såvida man inte talar med ett sällskap som redan är insatta i den akademiska feminismens vokabulär så finns det ingen anledning att inte hålla det på en allmän nivå. Folk som bryr sig om praktisk jämställdhet och inte bara jämställdhet i teorin bör ta hänsyn till detta. Det är inte experter som skapar jämställdhet. Det är vanligt folk som gör det.

"Ni kan inte ta bort mina verktyg!" säger den inbitna feministen. Men om det handlar om att skruva fast en mutter så är hammaren inte det bästa verktyget att använda. Man har inte rätt att förvänta sig att särskilt många kommer hänga med i svängarna när man bara av farten kastar ur sig nischade termer som "könsmaktsordning" och "intersektionalitet".

Man får anpassa sig efter situationen och om man inte gör det så är det absurt att reagera negativt när folk inte hänger med i svängarna.

Det offentliga jämställdhetssamtalet genomsyras av något man närmast kan beskriva som klasskillnader; kvasifilosofiska grubblerier som stöter bort folk. Talarna använder ett språk, åhörarna ett annat.

Att då tala om könsroller, hur dessa kan se ut och att det finns variationer är viktigare än att skrika "Könsmakt!" så fort man tycker det luktar könschauvinistisk brandrök. Mer konstruktivt, mindre reaktionärt.

Jämställdhet kan aldrig vara likriktat. Alla ska kunna prata om det. Vi ska inte ha någon jämställdhetens kunglighet eller överprästerskap.


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2013 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: