sourze.se
Artikelbild

Det pågår redan ett könskrig - mot kvinnor

Vilken feminist har inte fått höra att vi ska sluta hata män, raka våra ben och sluta vara så arga? Okunskap blandad med en vilja att avpolitisera en kamp för jämställdhet är svårt att ha några giltiga argument för.

Jag skriver på min Twitter om jämställdhet och att männen måste flytta på sig och ge oss kvinnor plats. Genast får jag svar - en man som skriver: "Du är singel va?"

Debatten om jämställdhet förminskas plötsligt till personlig relationsstatus. För att försöka förstå ställer jag frågan: "Vad har denna kommentar med min tweet om att kämpa för jämställdhet att göra?"

Svaret blir: "För att jämna ut mellan män och kvinnor då måste kvinnor ta mer plats. Så svårt kan det inte vara... Kom igen liksom."

Så lätt det låter, att som kvinna bara ta plats. Är det verkligen så enkelt, att bara knuffa undan makten och göra plats för sig själv?

Jämställdhet uppnås när kvinnor och män har lika mycket makt i samhället. Idag skiljer sig kvinnor och mäns lön ifrån varandra med 60 000 kr per år, 16 688 kvinnor utsattes för sexualbrott 2012, och vi har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Är det kvinnors fel att det ser ut så här, eller finns det ett system där kvinnors arbete, kroppar och kapacitet underordnas männens?

Hur kommer det sig att:

- Politiker i ledande positioner oftast är män? Även om andelen kvinnor har blivit fler i riksdagen. Lokalpolitiker är också oftast män, även om kvinnorna har blivit fler här också. Vi har, som sagt, aldrig haft en kvinnlig statsminister.

- Fast kvinnor har lika kvalificerad utbildning som män sitter färre kvinnor på ledande positioner på högskolan? Åttio procent av professorer är män.

- Många fler kvinnor än män oroar sig för att utsättas för våld? Oron är befogad, då 28 400 kvinnor utsattes för kvinnomisshandel år 2012.

- I historieböcker och skolböcker tas fler män upp som exempel, än kvinnor? Historien handlar om vad olika män har utfört, och man glömmer berättelser om kvinnor.

- Män tjänar mer pengar än kvinnor, trots samma erfarenhet och arbetskapacitet?

- I media beskrivs kvinnor och män olika? Kvinnliga politiker recenseras ofta utifrån sitt utseende och skildras som passiva, medan män speglas som aktiva och starka ledare.

- Det är förbjudet att diskriminera någon på grund av kön, och ändå kvoteras kvinnor bort ur olika sammanhang? Könsmaktsordningen står över lagen.

Antifeminister och andra misogynister med likande åsikter motsäger sig feminismen, och tycker bara att det är upp till kvinnor att ta mer plats. Samtidigt klagar samma personer när vi feminister försöker att kämpa för ett samhälle där alla oavsett ursprung, kön, sexualitet och klass ryms. Då tar vi för mycket plats.

Vilken feminist har inte hört att vi ska sluta hata män, raka våra ben och sluta vara så arga? Okunskap blandad med en vilja att avpolitisera en kamp för jämställdhet är nämligen svårt att ha några giltiga argument för. Fakta visar nämligen att det finns ett system där människor klassificeras utifrån kön, klass och ursprung.

Dessa personer häver också ur sig att vi vill starta ett könskrig, vilket är befängt. Det pågår redan ett könskrig emot kvinnor, med våldtäkter, lägre löner och diskriminering på olika sätt. Feminism är ett verktyg för att kämpa emot könskriget, det krig som delar upp oss människor i klyschor och normer.

Jämställdhet kommer inte av sig själv. Vi feminister har drivit kampen framåt i hundratals år, och vi feminister komma att driva kampen framåt så länge samhället ser ut som det gör. Ni som försöker att stoppa oss i kampen för ett jämställt samhälle kommer aldrig att lyckas.

Alla former av diskriminering som rasism, antifeminism, homofobi och förtryck av arbetarklassen står för samma sak - omänsklighet.

Jag är feminist och jag står för mänsklighet. Vad står du för?Källor: BRÅ, SCB


Sara Abdollahi på Twitter


Om författaren

Författare:
Sara Abdollahi

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: