sourze.se
Artikelbild

Det handlar inte om tacksamhet, Jasenko

Händelserna i Husby och andra förorter är en konsekvens av att du och andra företrädare ur alliansen vägrar ta ert ansvar för samhället och medborgarna.

Här kommer mitt svar till Jasenko Selimovic, och alla hans texter som alltid enbart baserar sig på honom själv och hans egna erfarenheter. Samhällsdebatten handlar nämligen inte om Jasenko och hans självkänsla, utan om liberalismen och alliansens syn på människor. Jasenko måste ta personligt ansvar för den politik som han är inblandad i och sluta skylla ifrån sig.

Jasenko, låt oss lyfta den här diskussionen till en saklig nivå, utan att enbart utgå ifrån oss själva och våra perspektiv. För vi kan antingen välja att fortsätta prata om rasism på individnivå, eller så kan vi välja att prata om rasism som en struktur som begränsar vissa människors möjligheter.

Personligt ansvar är möjligt först när vi får förtroendet, Jasenko. Problemet är att alla inte får det.

Du skriver i GP 5 juni 2012 att det är varje individs ansvar att se till att jobba. Du skriver även att ett bra sätt för invandrare att komma ut i arbetslivet är att, precis som ungdomar, acceptera sämre villkor. Du buntar ihop alla invandrare till en homogen grupp. Där förstår jag inte hur det går ihop med din liberala ideologi där alla individer ska ses som just de individer som de är. Varför tala om invandrare som en homogen grupp, om du utgår ifrån en syn på alla som individer?

Vidare tar du inte hänsyn till utbildning eller kunskap. Tycker du att det är rimligt att en läkare från ett annat land kör taxi i Sverige bara på grund av hårfärg eller efternamn? Det frågar jag inte för att taxiyrket skulle vara dåligt i sig, utan för att det tycks märkligt att människor ska behöva gå med på lägre inkomst och status på grund av sitt ursprung. Det är att spotta på människors kunskap, erfarenhet och drömmar.

Slutligen sätter du krav på arbetstagare och kräver att de ska utsätta sig själva för sämre villkor. Varför tror du att vi har fackföreningar idag? Är det för att det är arbetsgivare eller arbetstagare som har en högre maktposition? Det är inte invandrare som har svårt att få jobb, det är den svenska arbetsmarknaden som har svårt att anställa invandrare.

Ett annat misstag du gör är att vilja tala för alla invandrare, genom att först bunta ihop invandrare till en homogen grupp och sedan ta dig rätten att skylla på “de där" som genom att inte gå med på sämre villkor än “vanliga svenskar" får skylla sig själva om de inte får jobb. Jag tror att så länge du kommer till sådana slutsatser, får du räkna med att människor kommer att reagera.

Du måste lyfta blicken och förstå att det inte är dig som person folk blir arga på, det är den ideologi som du förespråkar där du propagerar för individers frihet, men glömmer att ta hänsyn till strukturer och makt. Med din analys kommer frihet att vara omöjlig att uppnå, då de krav du ställer på människor tar ifrån dem just deras frihet.

Det är inte bara du som har flytt hit till Sverige ifrån kriget. Många andra kom till Sverige med en välfärd som tog emot oss. Men den välfärden och tryggheten är alliansen, som du ju är en del av, med och monterar ned.

Du borde vara tacksam för att ha turen att få stanna i Sverige, trots att regeringen Bildt införde visumtvång för flyktingar från ex-Jugoslavien. Är det då Sverige, turen i livet eller regeringen din tacksamhet vänder sig till?

Du väljer att lägga din tid på att avfärda dina kritiker som sådana som spottar på dig, när vad de gör är att kritisera din ideologi. Varför kan du inte argumentera i sak istället för att enbart utgå ifrån dig själv? Det är en stor värld där ute, med många olika berättelser och röster som borde få höras.

Låt oss prata politik, Jasenko. Vad tänker du göra åt REVA? Hur ska du bidra till att minska de ökade klyftorna i samhället? När ska arbetsgivare sluta hota arbetstagare som vill ansluta sig till facket?

Alliansen säger att ni har satsat massor på Husby, och att det är ni som förhandlar för att hålla hyrorna låga. Det är enbart tack vare Hyresgästföreningen som hyror inte höjs till ocker-summor. Ni tycker att ansvaret ligger i hemmet, hos föräldrarna, att se till att barnen växer upp på "rätt" sätt. Hur kommer det sig att de mest välbärgade hemmen är de hem där barnen klarar sig bäst igenom skolan och arbetslivet? Har ni tänkt på att förnekandet om att det är en klassfråga, bara spär på händelserna som sker just nu? Det är kanske läge att backa nu och inte fortsätta med den defensiva retoriken, för precis som den defensiva politiken verkar den inte fungera.

Händelserna som sker i Husby och andra förorter är en konsekvens av att du och andra företrädare ur alliansen vägrar ta ert ansvar för samhället och medborgarna. När tänker ni ta ert ansvar för den politik som ni har fört?


Om författaren

Författare:
Sara Abdollahi

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: