sourze.se
Artikelbild

Medelklassen i Moskva

Livet börjar likna det tsaristiska Ryssland med en sysslolös överklass och en fattig underklass.

I en artikel i SvD den 13 maj 2013 under rubriken "Medelklassen i Moskva besatt av mammon" behandlar Anna-Lena Laurén förhållandena för den nutida medelklassen i Moskva. Jag har ofta hört talas om att ryska turister spenderar mycket i utlandet. I artikeln har jag delvis fått en förklaring till detta.

Laurén skriver: "Vissa specifika element gör att ryska medelklassfamiljer ofta klarar sig på en lön. En av dem är låga bostadskostnader. Under sovjettiden fick alla gratis lägenheter och de har gått i arv till nästa generation. Samtidigt är lönenivån i Moskva hög i synnerhet för till exempel jurister och konsulter. Har man en gnutta tur kan man således bo flott och nästan gratis, få en lön högt över medelsnittet samt betala rysk platt skatt på 13 procent. Det innebär att man får pengar över. Väldigt mycket pengar över."

Man kan verkligen undra hur detta för medelklassen gynnsamma läge kan sluta. Sjunkande oljepriser kan framkalla en försämrad levnadsstandard. Ett problem är att man inte sparar till framtida pension eller bereder sig för en standardsänkning. Just nu slösas allt omedelbart på saker, resor och upplevelser. Kvinnor väljer att bli hemmafruar trots hög utbildning vilket kan straffa sig när det är dags att pensionera sig. Livet börjar likna det tsaristiska Ryssland med en sysslolös överklass och en fattig underklass. Livet i Moskva skulle inte fungera utan den stora tillströmningen av arbetskraft från framför allt före detta Sovjetmedborgare i randstaterna.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: