sourze.se
Artikelbild

Tre stora faror hotar mänskligheten

Ett enormt vulkanutbrott, ett jättelikt meteoritnedslag och en kärnkraftskatastrof är de stora faror som kan inträffa när som helst och få förödande effekter.

Det finns de som tror att vi lever i den bästa av världar och att allt, trots att det ser dystert ut ibland, bara blir bättre. Men det där är förstås en illusion som vi alla måste ha för att stå ut med livet. Om man ser realistiskt på verkligheten så kan man genast upptäcka tre stora faror som hotar människorna här på jorden. Det kan bli ett jättelikt vulkanutbrott. Det kan ske ett jättestort meteoritnedslag. Och det kan inträffa en kärnkraft- eller kärnvapenkatastrof. Nu är frågan inte om något av det här kommer att inträffa inom överskådlig tid utan om när det smäller. Och katastrofen blir förstås mycket värre ju större jordens befolkning är. Så det är det tur att vi alla är dödliga. Vi kan bara hoppas att just vi slipper uppleva katastrofen.

Det där med ett förödande vulkanutbrott är extra intressant. Om det kan man läsa i Håkan Lindgrens understreckare i SvD den 24/4: "Katastrofen år 536 visar sig i myterna". Forskare, främst arkeologer, har börjat intressera sig för vad som hände just år 536. Man tror att en vulkan i El Salvador flög i luften och att svaveldioxid spred sig runt hela jordklotet. Och den höll sig svävande i närmare 10 år. Det betydde att solen "försvann". En riktig katastrof alltså. Man tror att hälften av befolkningen i nuvarande Sverige svalt ihjäl. Folk måste ha undrat vad som hänt, men fick förstås ingen förklaring. Troligen förändrades hela deras världsbild. Skulle en liknade katastrof inträffa nu så skulle konsekvenserna bli enorma. Och hur människorna skulle reagera vill man inte gärna spekulera i. Åtta miljarder människor i krisläge vore en mardröm.

Men trots vårt prekära läge här på jorden så gäller det att alltid vara en obotlig optimist. Och det är jag. Varje morgon så är det första jag gör att kolla nyheterna om någon av de här katastroferna har inträffat. Har de inte det så kan jag med välbehag sleva i mig min havregrynsgröt med äppelmos och filmjölk. Och jag kan i lugn och ro studera tidningarnas pseudohändelser. Och för övrigt, varför ska man intressera sig för död och elände när det finns aktier?


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: