sourze.se
Artikelbild

Nya KB

Pojken som förr ropade "Varg!" ropar nu "Diskriminering!"...

Vår tid är tokig i bokstavskombinationer. Förr var barnet "eget", nu har det DAMP eller ADHD.

Vi har synnerligen virulenta tvåbokstavsförkortningar också. "IT", som var på allas läppar under sent 90-tal, är möjligen den starkaste av dem alla.

Frågan är hur den ska uttydas. Folk brukar säga informationsteknik eller informationsteknologi. Jag har flera förslag: informationsterror, informationstyranni, informationsteologi.

En annan stark akronym är PK PC på engelska. Politisk korrekthet handlar om en försiktighet, en rädsla för att, bildligt talat, trampa någon på tårna. Försiktigheten gäller förvisso inte alla. Gruppen vita medelålders män är som bekant lovligt byte och deras tår lär nuförtiden vara närmast mosade.

Och det är här vi kommer in på Kungliga Biblioteket och Konstnärsbaren. Bägge förkortas KB, och ligger ett stenkast från varandra. Man får ibland fråga sina vänner: "Ses på KB? Menar du bibban eller restaurangen?" Måttenheten kilobyte kan vi glömma här.

Från och med nu kommer saken bli inte bara tvetydig utan tretydig. För jag har, precis som i fallet IT, en alternativ tolkning av akronymen:

Kränkningsbenägenhet.

Jag anser att det är bra att ha ord på realiteter. Det som finns får gärna också ha ett namn. Kränkningsbenägna KB människor finns det gott om, och de blir fler och fler. Nu vet vi vad vi ska kalla dem också.

Jag säger inte att man inte kan bli illa kränkt, bara att allt som glimmar inte är guld. Pojken som ropade "Varg!" ropar numera "Diskriminering!", och ibland är kränkningen lika påhittad som vargen.

Samtidigt ropar vissa pojkar ingenting alls. De kan bli sårade, förolämpade, illa tilltyglade, men de går mot strömmen och blir inte "kränkta". De säger, med Nietzsche: Det som inte dödar mig gör mig starkare.

Många andra pojkar, och flickor, blir däremot hysteriskt indignerade vid minsta antydan till kritik.

Se nya KB som ett komplement till PK. De politiskt korrekta är ofta KB och inspirerar andra att vara KB. Sen går de på KB.


Om författaren

Författare:
Ladislaus Horatius

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: