sourze.se
Artikelbild

"Problematiskt att Socialdemokraterna kallar Fatah systerparti"

Det är bekymmersamt för Socialdemokraterna att de till sin partikongress bjöd in Husam Zomlot från palestinska partiet Fatah, som uppvisar brist på demokratiska värderingar.

Fatah betyder ordagrant på arabiska "öppna" eller "öppning", men partiet Fatah gör allt annat än öppnar dörrar till fred och solidaritet med utsatta - centrala begrepp som Socialdemokraterna vill stå för. Ändå bjöds partiets internationella sekreterare in till Socialdemokraternas årliga partikongress i Göteborg.

Fatah är det styrande partiet i den Palestinska Myndigheten i det område som oftast går under benämningen Västbanken. Om bakgrunden till ordet Fatah bör vi också känna till att det har en islamistisk konnotation och är samma ord som användes för att beteckna "erövring" då Jerusalem, Konstantinopel och hela imperier lades under Islams makt. Dagens Fatah är inte helt omedvetet om de politiskt laddade religiösa historiskt imperialistiska signaler de sänder ut till sin arabiska befolkning. Detta är i synnerhet tydligt då de döpt sin militära gren till Al Aqsa Martyrerna, efter en av de heligaste platserna enligt muslimer, moskén som restes på resterna av det judiska templet i Jerusalem. Al Aqsa Martyrerna har agerat som mordiska terrorister mot judiska och arabiska civilbefolkningen i Israel i mer än ett årtionde och är terrorstämplade av bland annat EU. När annars har vi sett att andra svenska partier till en partikongress bjuder in partier med militant gren som är terrorstämplad? Dessutom har Fatah i sitt partiemblem raderat Israel från kartan och i emblemet tagit över hela det område som idag är Israel. Att Fatah verkar oförbätterligt i sammanhanget gavs uttryck för nyligen då Fatah uppdaterade emblemet men lät fortsatt Israel förbli utraderat.

Förutom att Fatah i sina PLO-stadgar uttrycker att våld är en legitim metod för att nå politisk framgång har den fatahstyrda Palestinska Myndigheten problem med de sociala frågor och mänskliga rättigheter som Socialdemokraterna idag stolt vill stå upp för och som Stefan Löfven också tog upp i sitt tal på kongressen. Det handlar om HBT-rättigheter som det råder enorm brist på i den Palestinska Myndigheten som är inspirerad av islamisk shariah. Den demokratiska rätten att avstå religion och att fritt yttra sig är också ifrågasatt i den Palestinska Myndigheten som fängslar och torterar ateister som fritänkaren Waleed Al-Husseini eller palestinska journalister som kritiserar Fatah.

Att Stefan Löfven uttrycker att Fatah är Socialdemokraternas "kära systerparti" är därmed minst sagt problematiskt och visar på en oroväckande okunskap om det palestinska partiet. För den socialdemokrat som vill bekämpa strukturell rasism så rimmar det dåligt att bjuda in Fatah vars myndighet öppet sprider antisemitism genom egna TV-sändningar. Dessa antisemitiska handlingar som vårt systerland i väst, Norge, inte tvekat för att ta en debatt om, särskilt då det visat sig att biståndsgivande länder indirekt understödjer denna rasism genom bistånd till den Palestinska Myndigheten. Att inte sätta stopp för judehatet i de områden på Västbanken som Fatah styr över är ett brott mot varje barns rätt att slippa att födas upp på hat mot sin nästa.

Socialdemokraterna har också under kongressen gått ut med att de vill öppna en svensk ambassad i det de hoppas ska bli ytterligare en ny arabisk stat, och då förlägga ambassaden i Jerusalem medan den svenska ambassaden i Israel ska förbli i Tel Aviv då Sverige inte erkänner den israeliska huvudstaden, Jerusalem, som huvudstad. Tydligen har man dock från socialdemokratiskt håll inget problem med att stödja en ytterligare arabisk stat med Jerusalem som huvudstad, trots att den administrativa delen av den Palestinska Myndigheten idag ligger i Ramallah. Israels parlament, Knesset, finns dock i Jerusalem varför det vore mer logiskt att tala om att flytta den svenska ambassaden dit. Om detta total tystnad från Socialdemokraterna liksom om de brott mot mänskliga rättigheter som den fatahstyrda Palestinska Myndigheten står för mot sitt eget folk. Att Husam Zomlot, Fatahs internationella sekreterare, som var inbjuden gästtalare på kongressen tackade för supporten och hälsade från de palestinska martyrerna, vilket oftast innebär om vi översätter till begrepp vi kan förstå bättre, självmordsbombare och terrorister, verkade ingen ha höjt ögonbrynen åt.

Det minsta man kan säga är att det rimmar illa med solidaritet med de svaga grupperna i samhället att stödja Fatah och Fatahs Palestina innan Fatah bekämpar främlingsfientlighet och stödjer grundläggande mänskliga rättigheter, och där innefattas kvinnors, homosexuellas och politiska motståndares och religiösa minoriteters rättigheter. Före dessa krav om mänskliga rättigheter är uppfyllda och gemensamma värderingar existerar är det inte värdigt en socialdemokrati som vill vara tydlig med vad mänskliga rättigheter innebär att ge sitt stöd till en palestinsk stat. Husam Zomlot bad Socialdemokraterna märka allt som strider mot Socialdemokraternas egna regler och det fanns också en uppmaning från den samme att socialdemokraterna i Sverige borde exportera sina egna värderingar. Dessa ord bör Socialdemokraterna ta till sig. För om det är något som saknats i politiken mot mellanöstern så är det just att de demokratiska och mänskliga rättigheterna som jag hoppas Socialdemokraterna inte bara vill stå för på hemmaplan, exporteras till mellanöstern. Detta är de idéer som kan bygga fred och stabilitet och en bättre värld. Men det går inte genom att man inte tar avstånd från hur Fatah alltid varit och hur partiet aldrig gör betydande värderingsmässiga framsteg.

Socialdemokraterna har all anledning att både rannsaka sig själva i sin syn på Mellanöstern och vara mer kritiskt till Fatah än vad man hittills visat upp och de socialdemokrater som vill börja märka israeliska produkter som något annat bör fundera på vilka signaler man sänder ut och vilka främlingsfientliga krafter man då riskerar att alliera sig med i den svenska allmänhetens ögon. Socialdemokrater som inte riktigt köper partiledningens mellanösternpolitik: Nu är det dags för er att handla!


Om författaren

Författare:
Tobias Petersson

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2013 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: