sourze.se
Artikelbild

Vandra genom italienska Abruzzo

I hjärtat av Italien, mellan Apenninernas toppar och det Adriatiska havet, öppnar sig ett grönt och mäktigt landskap berg, alpängar, skogar och hav. Detta är den italienska regionen Abruzzo.

I hjärtat av Italien ligger en ganska okänd region som är värd att upptäcka, Abruzzo. Regionen Abruzzo är bergig med vild natur, djupa dalgångar och en fantastisk medelhavskust, som lockar turister till regionen åter runt. Allt från längdskidåkning och slalom på vintern, bad, segling och klättring på sommaren, forsränning på våren och vandring längs de olika lederna på hösten.

Att vandra är kanske det bästa sättet för att upptäcka Abruzzo och dess vilda natur. En vandringsled som är både intressant och suggestiv är pilgrimsleden San Tommaso. Leden är speciell inte bara för den fantastiska naturen den går igenom, utav även för dess kulturella och religiösa historia.

Pilgrimsleden San Tommaso har fått sitt namn just efter aposteln Tomas, vars reliker bevaras i Katedralen i Ortona sedan 1258. Leden passerar många heliga platser och går förbi flertalet heliga minnesmärken. Ett smidigt sätt att ta sig fram genom Abruzzos varierande och böljande landskap är givetvis med bilen, men det är även möjligt att cykla och gå till fots genom vissa partier. Att vandra, likt man i sekler gjort på pilgrimsleden Santiago della Compostella, ger möjlighet att meditera över de platser man passerar, stanna upp, och leva sig igenom landskapet i sin egen takt.

Vandringsleden går förbi regionens mest värdefulla kulturella och religiösa arv som ligger gömda runt om i Abruzzo. Aposteln Tomas blir ofta ihågkommen för sitt tvivel inför Jesu uppståndelse och inför nattvardens mysterium. Pilgrimsleden påminner oss även om Påven Celestino V som var påve under endast fyra månader år 1294. Han blev sedan helgonförklarad efter sin död 19 maj 1296. Celestino V levde under en period i sitt liv som eremit. Den askes och kontemplation som han fann och utövade i Abruzzo har även fått ge eko åt de platser som leden passerar. Några av de heligaste platserna är märkta med några av kristenhetens mirakel, där ibland en avbild av Kristi ansikte samt en Uppenbarelse av Jesu mor Maria. Leden kan därför vandras i trons tecken genom att följa den så kallade "hängivenhetens väg" genom besöka Jungfru Marias helgedomar samt olika helgon som levt i Abruzzo, såsom Helige Gabriel och Helige Camillo de Lellis.

Pilgrimsleden är 450 kilometer lång och många väljer att ta sig fram med bil eller motorcykel för de längre sträckorna medan de viktigaste etapperna gör sig bäst till fots eller på cykel. Leden startar i Pescara vid Cattedrale di San Cetteo. Första etappen går till Chieti och Cattedrale di San Giustino Vescovo e Martire för att sedan vika av norrut mot Teramo. Längs vägen är det värt att göra uppehåll i Penne, Loreto Aprutino, Moscufo, Atri, Giulianova, Civitella del Tronto och i Campli, där den Heliga Trappan La Scala Sacra ligger. Leden går genom vild natur som öppnar upp för fantastiska utsikter på Gran Sasso som ligger i Abruzzos Nationalpark. På vägen mot Aquila passerar man Helige Gabriels kapell och väl framme i Aquila kan man besöka Basilica di Collemaggio vi påminner om att staden förstördes kraftigt under jordbävningarna i Abruzzo 2009. Leden fortsätter till Balsorano där man kan besöka Helige Angelos grotta som angränsar till regionen Lazio. Härifrån vänder leden tillbaka mot Ortona och passerar Sulmona där Cattedrale di San Panfilo e Santo Spirito del Morrone ligger. Leden slingar sig längs Majellabergets fot i suggestiv natur.

Under vandringen bör man stanna upp för att besöka de små stenstäderna som ligger i området så som Castiglione och Casauria med kyrkobyggnaden Abbazia di San Clemente, staden Serramonacesca med Abbazian San Liberatore i Majella. I Manoppello ligger kapellet som bevarar en helig avbildning av Jesus samt abbazian Santa Maria d’Arabona, Bucchianico och San Camillo de Lellis kapell. I Guardiagrele ligger San Francesco kyrka som bevarar Helige Nicolaus reliker, man gör uppehåll vid Orsogna och Castelfretano för att till sist nå delmålet Lanciano. Här kan man besluta huruvida man önskar fortsätta vandringen direkt till Ortona eller stanna kvar för att upptäcka Abruzzos kustområde närmre. Kusten har fått sitt namn efter de pinnbryggor som kännetäcknar Abruzzos kust, så kallade Trabocchi. Följer man kusten når man Vasto och Fossacesia där Abbazia di San Giovanni in Venere ligger, samt Casalbordino där kapellet Santuario della Madonna dei Miracoli finns och tillsist Monteodorisio där man finner kapellet Santuario della Madonna delle Grazie.

En etapp som är välmarkerad och lätt att gå till fots, är etappen som går från Lanciano till Ortona: 26 kilometer som avverkas på cirka sex timmar.

Lanciano är en pärla som ligger i provinsen Chieti. Här har enligt legenden nattvardens första mirakel i Kristenhetens historia ägt rum. Miraklet, som lockar tusentals pilgrimsvandrare till Lanciano varje år, fascinerade av legenden och djupt troende, ägde rum på 700-talet under ett nattvardsfirande: Mitt under ceremonin förvandlades brödet och vinet till kött och blod. Relikerna från miraklet, fem droppar blod och ett tunt lager lekamen, som anses ha bevarats sedan nattvarden går att besöka i San Francescos kyrka. Pilgrimsvandringen börjar på torgen Piazza Plebiscito och Piazza Garibaldi i Lanciano och går upp till Ortona. Man följer trämarkeringarna som karakteriserar indikeringen för Pilgrimsleden San Tommaso. Efter cirka sju kilometer längs asfalterade småvägar med lite trafik kommer man fram till Frisa som ligger i vacker landsbygd. Sedan börjar ett parti i uppförsbacke längs floden Moro. Efter cirka 12 kilometer når man staden Villa Rogatti. Vandringen fortsätter genom vinodlingarna i Villa Caldari och över betesängar mot Villa Iubatti och la Galiarda. Landskapet ändras kontinuerligt och innan man når Ortona gås de sista sträckorna i lågland. Väl framme i Ortona kommer man in i stadens gemytliga och antika stadskärna. Ortona är en viktig deletapp i pilgrimsvandringen. Här finner man reliker från Aposteln Tomas. Staden tog emot relikerna år 1258 och har kommit att få stor betydelse för staden. Relikerna vill påminna om Guds nåd och förlåtelse. Varje år, den första söndagen i maj, firas denna religiösa högtid genom att folket samlas på gator och torg för att minnas och förnya Guds nåd. Många väljer därför att gå pilgrimsvandringen i samband med festen i Ortona. Väl framme i denna fantastiska och historiska stad i Abruzzo bör man även besöka det aragonesiska slottet Castello Aragonese, som är en helt unik fästning med utsikt över havet.

Aposteln Tomas pilgrimsled, il Cammino di Tommasso, är en helt unik upplevelse av den italienska regionen Abruzzo, där natur, andlighet och tro uppmuntrar till en personlig resa för meditation och eftertanke.


För mer information: www.visitabruzzo.se


Om författaren

Författare:
Rebecka Sjöberg

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: