sourze.se
Artikelbild

Svenska stjärnor tillbaka på scenen

Agnetha Fältskog och Gyllene Tider är högaktuella med ny musik. Mikael Vasara lyssnar och tycker till.

Man blir yr
Gyllene Tider
EMI


Gyllene Tiders nya singel känns inte som en monsterhit. Å andra sidan brukar deras val av första singel från ett nytt album vara det bästa. Det som nu presenteras, "Man blir yr", låter som något som snart sagt vem som helst kan knacka ner; lite pumpande barréackord och Pers Gessles sång om yrsel. Det är lite gulligt, på något vis. Och det fungerar i att det tar en tillbaka till början av Gyllene Tiders karriär. Plötsligt hamnar jag i mitt tonårsrum, då Gessle sjöng att va fan, natten är ung...

Per Gessle tillhör självklart en av våra största låtskrivare. Det är nästan överflödigt att påpeka, men det viktiga är att han hållit en hög kvalitet hela vägen. Det blir aldrig riktigt dåligt, och det är ju det som visar att man är värd sin position.

Per Gessle blir ofta anklagad för att det ligger en töntighet i hans enkla musik, men det finns lysande exempel där han är genialisk både på svenska och engelska, och det kommer nog den nya plattan bestå av; det lätta och det svårare.

Jag är inget stort fan av Gyllene Tider och jag kommer nog inte se dem live i sommar, men jag kan ändå säga att de kommer att stå som vinnare när den korta sommaren är slut.

When you really loved someone
Agnetha Fältskog
Universal


Agnetha Fältskog från det forna ABBA är tillbaka efter många års tystnad. Den här gången har hon samarbetat med Jörgen Elofsson, som bland annat skrivit musik till Britney Spears.

Hur låter då första låten från skivan? Ja, det är lite 1990-tal över soundet. Det beror nog mest på att Elofsson inte vill överge det framgångskoncept som funkat hittills. Men själva kvaliteten på låten är oerhört bra. Agnethas sång spänner över både det höga och låga registret, och framför allt i det låga tycker jag aldrig att hon har låtit så bra som nu. Vad gäller produktionen är det lite synd att man inte släppt standardinställningarna på ljudet. Men det här är den första låten vi får höra - vi får se hur resten blir.

Något tal om en turné har jag ännu inte hört, men skulle det bli en blir Agnetha tvungen att ta de stora arenorna och ha ett par konserter i rad på varje; folk skulle vallfärda ifrån jordens alla hörn. Se där, ett alternativ till de svenska skärgårdarna där trängseln är stor på sommaren!


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: