sourze.se
Artikelbild

Kaos i italienska politiken

Italienarna visade helt klart sitt missnöje i det senaste valet. Många trodde att vänsterpartiet PD skulle vinna och blev överraskade av resultatet.

Många röster gick till Berlusconis PDL och Grillos Femstjärnerörelse. Il Movimento 5 är är en rörelse, inte ett parti, säger Beppe Grillo till den svenska journalisten Kristina Kappelin i en intervju med SVT.

Men är det så konstigt egentligen? I ett land där över 8 miljoner människor är fattiga, alltså över 11 procent av befolkningen och där ungdomsarbetslösheten ligger på 39 procent ISTAT var detta ett sätt att visa att man har fått nog. Om sedan Beppe Grillo kan klara att regera eller inte är en bisak, tycker många. De politiker som tidigare suttit i regeringen har inte gjort mycket för folket. Många vill bort från "Status quo", kosta vad det kosta vill. Värre än nuläget kan det inte bli, tycker man.

Den stora frågan är hur så många kunde rösta på PDL och alltså på Berlusconi. Jag har inget svar på det. Jag kan tänka mig att det är två olika slags människor som röstat på detta parti. De som inte vill betala skatt, är involverade i maffian eller på andra sätt kan dra nytta av Berlusconis politik är en grupp av människor. Den andra är de som fallit för hans löfte att han kommer att betala tillbaka fastighetsskatten, IMU, som italienska hus/lägenhetsägare fick lov att betala 2012. Berlusoni har hållit vissa vallöften vid andra tillfällen, som när han lovade att höja minimumpensionen till en miljon lire eller när han lovade ta bort fastighetsskatten, ICI, förra gången. Vi måste ha i åtanke att Italien består av en stor del fattiga människor som inte sett någon förbättring då vänstern ha regerat. Men trots att jag har många vänner i Italien har jag inte lyckats hitta någon som säger sig ha röstat på PDL och har därför ingen konkret förklaring. Man kan ju även se att regioner har röstat olika. I regionen Lazio, där jag bor, fick PD majoriteten av rösterna Karta Ansa.it och det är ingen överraskning att se att Berlusconi fått de flesta rösterna i södra Italien.

Själv tycker jag att det är en skam att vilja ha en människa som Berlusconi vid makten. Han har många åtal mot sig och har alltid visat en förvrängd kvinnosyn. Skandalen med "Ruby" och hans fester i den privata villan i Arcore borde ha avskräckt alla italienska kvinnor från att rösta på honom. Man har aldrig kunnat bevisa att han tagit emot mutor av maffian men att han har haft relationer med personer som varit involverade i maffian, har han själv sagt. Den italienske journalisten Marco Travaglio har vid ett flertal tillfällen berättat att Berlusconi inte kan bevisa varifrån hans kapital till det italienska TV bolaget han startade kom ifrån.

Att så många röstat på Berlusconi, tycker jag är fruktansvärt. Grillo kom däremot som en frisk vårvind till detta land. Jag vet inte om han skulle kunna förändra Italien, men men han har bevisat att man kan starta en politisk rörelse utan att behöva investera pengar i valrörelsen. Grillo har inte varit med i TV-program och han har inte satt upp några valplakat. Han har kommunicerat genom webben, åkt ut till folket i hela landet och pratat direkt med dem. Han har kommit i tv, trots att han inte medverkat då han givetvis blivit filmad under sina långa föredrag på Italiens torg. Han har väckt sovande politiker och skakat om landet. I sin intervju med SVT säger han att cirka 50 procent i hans rörelse är kvinnor. "Riktiga" kvinnor, säger Grillo, kvinnor som arbetar och lever vanliga liv, inte plastikopererade kvinnor som ska visa upp ett vackert yttre.

Frågan är om Italien har råd med detta. Börserna rasar och många är oroliga. Vad kommer att ske nu? Jag tror inte att nyval går att undvika. En sak kan de italienska politikerna lära sig av detta. För att vara politiker måste man kunna kommunicera. Både Berlusconi och Grillo kan det. De har båda jobbat inom showbranschen innan de började med TV. Det socialdemokratiska partiet PD hade en person som kunde kommunicera, Florens borgmästare, Matteo Renzi. Han gillades inte av alla partimedlemar och Bersani fick sitta kvar vid rodret. Kanske det vore en idé att skicka Bersani och hans kollegor på en kommunikationskurs i klarspråk?


Källor:

ansa.it

Länk: it.wikipedia.org

Länk: youtube.com


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: